Data publicării:

O companie simbol a României s-a închis după 111 ani de activitate

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Un brand uriaș românesc dispare după 111 ani de activitate. 

Una dintre companiile-simbol din România, celebră încă din perioada interbelică, riscă să dea faliment. Deocamdată, fabrica și-a încetat activitatea, iar perspectivele sunt sumbre.

Compania Clujana a fost una dintre companiile simbol din România, celebră din perioada interbelică. Acum, fabrica și-a sistat activitatea, iar falimentul pândește la ușă! Perspectivele sunt sumbre. Fabrica înființată la Cluj din 1911 și-a oprit activitatea după 111 de existență. Consiliului Județean Cluj este acționat majoritar al Clujanei, cu 93,4412% din acțiuni. În ultimele trei decenii, însă, Clujana abia a supraviețuit, instituția județeană negăsind soluții pentru succes. De mai multe ori, compania românească s-a aflat pe marginea prăpastiei și a trăit și insolvența, notează Adevărul

Președintele CJ Cluj spune că nu sunt proprietari, ci au doar drept asupra clădirilor

Dar, pentru presa locală, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj,  spune că instituția pe care o conduce nu este proprietara fabricii: ”Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, statul, în ansamblu, este acționar. Practic, statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, a declarat Alin Tișe, într-un interviu pentru Ziua de Cluj. 

Se închide Clujana, apar blocuri?

În același timp, el a infirmat interesele imobiliare private asupra clădirii și terenului fabricii Clujana. ”Terenul și clădirea aparțin de Consiliul Județean, deci, practic, nu există persoane fizice care să aibă interese, este exclus. E proprietate de stat și așa va rămâne. Și halele, și clădirea, și terenul. Nu au cum să ajungă în proprietate privată deoarece nu sunt de vânzare, nici terenuri pentru care să se facă afaceri imobiliare, pur și simplu este proprietatea județului Cluj”, a mai spus Tișe. El a mai spus că doar brand-ul companiei poate fi achiziționat. 

A avut și 11.000 de angajați. Povestea Clujanei

Clujana a produs ghete și pantofi încă din 1911. La origini, era Fabrica de Piele ”Fraţii Renner & Co”, cu produse apreciate datorită calităţii lor. După primul război mondial, a devenit societate pe acţiuni, iar comuniştii au naţionalizat-o în 1948.

Între anii '70-'90, majoritatea produselor sale mergeau la export, iar marfa care mai ajungea şi pe piaţa internă se vindea ca pâinea caldă. În perioada respectivă, a fost practic cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajaţi şi a produs milioane de perechi de pantofi.

La scurt timp după Revoluţie a avut loc şi marea schimbare, una în rău. Clujana a intrat în insolvenţă şi a fost chiar închisă timp de patru ani, între 1999 şi 2003. Salvată in extremis, fabrica ieşea din insolvenţă în 2004, iar apoi a fost preluată de Consiliul Judeţean Cluj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel