O cometă verde, vizibilă pentru prima dată în 50.000 de ani. Când și cum va putea fi observată cu ochiul liber în România
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O cometă verde, vizibilă pentru prima dată în 50.000 de ani. Când și cum va putea fi observată cu ochiul liber în România / Foto: Pixabay, de Євген
O cometă verde, vizibilă pentru prima dată în 50.000 de ani. Când și cum va putea fi observată cu ochiul liber în România / Foto: Pixabay, de Євген
Află în articol când și cum vom putea observa cometa ZTF în România cu ochiul liber.

O cometă verde, recent descoperită, își va face în curând apariția pe cerul nopții pentru prima dată în 50.000 de ani și va fi vizibilă cu telescopul, dar și cu binoclul.

Cometa denumită ZTF a fost descoperită în martie 2022 și de atunci a parcurs peste 500 de milioane de km. Acum ea va ajunge suficient de aproape de Pământ, încât să poată fi văzută cu ochiul liber. 

Când și cum va putea fi observată cu ochiul liber în România

Cometa va fi vizibilă începând cu 12 ianuarie, dar se va vedea cel mai bine la final de ianuarie și început de februarie. Ar putea fi vizibilă și cu ochiul liber în afara orașelor, deși poate fi văzută mult mai bine prin binoclu sau lunetă. Cu instrumente mai performante, coama cometei va părea verzuie, datorită compoziției chimice.

Deși s-a scris că această cometă vine aproape de Terra o dată la 50.000 de ani, se pare că acest lucru nu este adevărat, potrivit astronomului Adrian Șonka.

"Aici este o mică problemă. Cometa aceasta nu este periodică, n-o să ne mai viziteze niciodată, nu știu de unde a apărut informația asta că ne va vizita peste 50.000 de ani. Nu este o cometă periodică și nu se va întoarce niciodată la Soare. Acum o vedem pentru prima și ultima oară, este prima ei trecere pe lângă Soare, dar și ultima",  a spus astronomul Adrian Șonka pentru hotnews, scrie Ziarul de Iași.

Totodată, astronomul a explicat că este foarte greu să spui dacă o cometă va fi observabilă cu ochiul liber sau nu.

"Cometele sunt imprevizibile, avem o formulă, o ecuație în care introducem valori precum mărimea ei, cum trece față de Soare și Pământ și aflăm o strălucire, dar acea strălucire calculată nu este întotdeauna la fel cu cea observată", a precizat acesta.

Totuși, există probabilitatea ca această cometă să poată fi văzută cu ochiul liber din afara orașelor la început de februarie. ZTF va putea fi observată clar printr-un binoclu, din 25 ianuarie până pe 10 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel