O centrală electrică importantă din Ucraina ar fi fost distrusă de ruși
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O centrală electrică importantă din Ucraina ar fi fost distrusă de ruși / Foto: Pixabay, de SD-Pictures
O centrală electrică importantă din Ucraina ar fi fost distrusă de ruși / Foto: Pixabay, de SD-Pictures
Kievul afirmă că o centrală electrică importantă din Ucraina ar fi fost distrusă de ruși.

Ukrenergo, operatorul naţional ucrainean de energie, a afirmat luni că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor sale din oraş şi de pe malul drept al râului Nipru, săptămâna trecută, informează Agerpres, citând AFP.

"Centrala energetică ce furniza electricitate pentru tot malul drept din regiunea Herson şi pentru o parte importantă din regiunea Nicolaev (Mikolaiv) este practic distrusă", a scris preşedintele Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, pe Facebook, adăugând că este vorba de "consecinţe ale fricii neputincioase ale ocupanţilor înainte de fuga lor".

Un convoi al Naţiunilor Unite a intrat luni în Herson



Forţele ruse s-au retras de câteva zile din Herson după opt luni de ocupaţie, ceea ce le-a permis soldaţilor ucraineni să intre vinerea trecută în oraş.

În urmă cu două zile, Volodimir Zelenski a spus că forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul.

Un convoi al Naţiunilor Unite a intrat luni în Herson, ceea ce reprezintă prima distribuire de ajutor umanitar internaţional în acest oraş, de la capturarea sa, în martie, de către trupele ruse. Într-un comunicat, ONU subliniază că Hersonul are probleme cu alimentarea cu apă şi electricitate, în centrele sanitare lipsesc medicamentele, iar centrele comerciale nu au alimente.

Ucraina a oprit exporturile de electricitate către UE

Ministerul ucrainean al Energiei a decis să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit în luna octombrie infrastructura energetică din Ucraina, transmite Reuters.

'Atacurile cu rachetă care au lovit centralele termoelectrice şi sub-staţiile electrice au forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022, pentru a-şi putea stabiliza propriul său sistem energetic', a informat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet. 

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir. Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, a spus că atacurile de luni asupra sistemului energetic au fost 'cele mai ample de la debutul războiului'. Într-o transmisiune televizată, Halushchenko a declarat că atacurile cu rachetă 'asupra întregului lanţ de aprovizionare, au fost făcute pentru a face aprovizionarea cât mai dificil posibilă'.

În luna iunie a acestui an, Ministerul Energiei de la Kiev anunţa că, până la finele acestui an, speră să strângă 1,5 miliarde de euro de pe urma exporturilor de electricitate spre UE, principala sa piaţă de export pentru energie. La rândul său, grupul Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) a anunţat zilele trecute că în perioada 30 iunie - 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de hrivna (131 milioane de dolari) de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel