O boală de care credeam că am scăpat, readusă printr-o lege
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Marius Marinescu, președinte de onoare al FPAM, atrage atenția asupra unei situații critice. 

Normele Ordonanței de Urgență cu privire la eutanasierea și sterilizarea câinilor, dar și înregistrarea lor prin microcip, nu permit vaccinarea anuală a câinilor care nu au cip. Vaccinul anual este cel antirabic. Rabia este cunoscută drept turbare și este transmisă de la animal la om prin mușcătură. Odată transmisă boala, evoluția este fatală. Nu există un tratament specific. Se manifestă prin dureri, febră, tuse, arsuri, paralizii, tulburări de comportament (convulsii, comă, agitație, spasme musculare) și, într-un final, deces. Chiar dacă poate fi transmis și de vulpi, lupi, coioți, lilieci, acestea sunt animale sălbatice, nu stau pe lângă casa omului, așa cum stă un câine.  Singura metodă de a preveni boala este vaccinarea. 

În zona rurală, câinii erau vaccinați de un veterinar. Însă, potrivit normelor, veterinarii nu mai au voie să vaccineze câinii dacă nu au microcip. Cum informarea este redusă, mai ales în spațiul rural, unde nu este explicată clar necesitatea microcipului, dar și unde câinii adesea sunt "utilitari", de pază, nu de companie, câinii din mediul rural, în majoritatea lor, nu sunt microcipați și, cel mai probabil, nici nu vor fi. Prin urmare, este posibil să crească turbarea, atât timp cât câinii din mediul rural rămân nevaccinați antirabic. 

Marius Marinescu are proces la ÎCCJ în 25 ianuarie. A atacat tocmai Ordonanța de Urgență emisă de Guvernul Victor Ponta. În funcție de decizia instanței, se va hotărî și soarta câinilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel