Nutriționistul Bilic, despre parizer: calorii, grăsime, porția corectă
„Originea parizerului e controversată și disputată”, spune nutriționistul Mihaela Bilic, oferind informații importante despre calorii și porția corectă.
„Parizer țărănesc. Cu parizerul și crenvurștii e aceeași poveste ca la cartofii prăjiți: ne plac, dar ne e greu să recunoaștem. Și greu e și să găsim un produs cu adevărat bun, și calitativ și gustativ. Originea parizerului e controversată și disputată, italienii spun că ei ar fi "vinovații" pentru celebra mortadella, în timp ce nemții susțin că Pariser Platz din Berlin a stat la baza numelui.
Cert este că parizerul este un tip de mezel cunoscut și apreciat în toată lumea, indiferent de formă, numele de scenă sau ingredientele speciale cu care este "îmbogățit": măsline verzi, ardei gras, fistic, bucăți de șuncă sau de slăninuță. Rețeta tradițională are la bază carne de porc și slănină tocate foarte fin, condimentate și apoi fierte. Culoarea este roz iar consistența uniformă, cu o aromă fină de usturoi.
Pentru mine nu există decât parizer de porc, nu văd rostul celui făcut din carne de pasăre, e prea fad. Apoi, deși pare gras, parizerul este un produs cu maximum 200cal/100g și 15-20% grăsime, spre deosebire de alte mezeluri crud-uscate care au 450cal/100g și 45% grăsime. Parizerul e fiert, deci plin de apă, iar porția corectă e de 40-50g, adică 2 felii”, a transmis Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News