Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Numirile la CNA, BNR și ASF. Lista scurtă

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Plenul Parlamentului se reuneşte, marţi, pentru numirea unor noi membri în Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, în Consiliul Naţional al Audiovizualului şi în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 15,00.

Înainte de plenul reunit, candidaţii pentru aceste funcţii vor fi audiaţi în comisiile parlamentare de buget, finanţe şi, respectiv, de cultură.

Votul în plen pentru numirile membrilor în BNR, CNA şi ASF va fi secret cu buletine.

De asemenea, plenul va vacanta funcţia de membru al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară deţinută de Aura Socol, în urma demisiei acesteia.

Guvernatorul Mugur Isărescu va merge mai departe la BNR, cu susţinerea Legislativului. Printre propunerile venite se află consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu şi senatorii Roberta Anastase şi Alexandru Nazare, din partea PNL şi Aura Socol, din partea PSD

La BNR, PSD susține, conform unor surse, pe Leonard Badea, Florin Georgescu și Aura Socol (aceasta din urmă pleacă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru o funcție neexecutivă în Consiliul de Administrație al BNR), iar la CNA pe Monica Gubernat și Adrian Severin.

La audierile pentru BNR vor merge conform unor surse: Mugur Isărescu, Leonardo Badea, Cosmin Marinescu, Florin Georgescu, Aura Socol. PNL a anunţat-o şi pe Roberta Anastase ca propunere pentru a fi membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

Pentru funcțiile neexecutive vor fi audiați Cristian Popa, din partea USR, Csaba Balint, din partea UDMR, și Aura Socol, din partea PSD și Horia Neamțu din partea AUR.

Cel mai probabil, pentru funcțiile executive vor fi audiați Mugur Isărescu, pentru un nou mandat de guvernator al BNR, Leonardo Badea pentru postul de primviceguvernator, Florin Georgescu, viceguvernator, propus de PSD, Cosmin Marinescu, viceguvernator, propus de PNL și actuala administrație prezidențială.


Pe ordinea de zi a Parlamentului se mai află solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea înfiinţării pe teritoriul naţional a unei facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean şi, respectiv, participării Armatei României la misiunea de Asistenţă de Securitate şi instruire NATO-NSATU.

Totodată, la şedinţă vor fi şi informările din partea preşedintelui Klaus Iohannis despre aprobarea tranzitării teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate Ucrainei de către Suedia şi, la solicitare, instruirea militarilor ucraineni, precum şi aprobarea desfăşurării activităţii de instruire şi exerciţii cu partenerul american, inclusiv prepoziţionarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forţe navale pentru operaţii speciale.

De asemenea, plenul Parlamentului mai discută şi despre modificări în grupuri de prietenie şi delegaţii permanente, precum şi în Comisiile de control al SRI şi SIE.

Cu acest prilej, Gabriel-Toma-Nicolae-Constantin Zamfirescu va depune jurământul, fiind numit membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii prin Hotărârea Parlamentului României nr.6/2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel