Data publicării:
Numărul deţinuţilor din Rusia s-a redus cu 23.000, în doar două luni. Grupul Wagner, recrutări masive
În doar două luni, numărul deţinuţilor din Rusia a scăzut cu 23.000 de persoane.
În lunile septembrie şi octombrie 2022, numărul deţinuţilor din coloniile corecţionale de sex masculin din Rusia a scăzut cu 23.000 de persoane, scrie publicaţia 'Mediazona', cu referire la statisticile Serviciului Federal al Penitenciarelor. Până la începutul lunii septembrie, în penitenciare erau aproape 348.000 de deţinuţi. Până la începutul lunii octombrie, acest număr a scăzut la 338.000 de deţinuţi, iar la începutul lunii noiembrie - la 325.000 de deţinuţi, scrie Rador, citând Sever Realii.
Totodată, după cum notează Mediazona, numărul celor care se află în centre de arest preventiv sau în colonii, precum şi numărul femeilor condamnate, practic, nu s-a modificat. Potrivit jurnaliştilor, numărul deţinuţilor nu a scăzut niciodată atât de puternic, în Rusia, în ultimii ani, chiar nici în timpul amnistiei. Mediazona sugerează că actuala reducere se datorează recrutării deţinuţilor în cadrul Grupului Wagner.
Condamnaţilor li se oferă graţiere, după şase luni de participare la război
În august 2022, a devenit cunoscut faptul că Grupul Wagner, care participa la războiul din Ucraina, a început să recruteze deţinuţi ruşi în cadrul formaţiunilor sale. Condamnaţilor li se oferă graţiere, după şase luni de participare la război şi plăţi în numerar. De recrutare se ocupă omul de afaceri Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care în luna septembrie şi-a recunoscut implicarea în Grupul Wagner.
La mijlocul lunii septembrie, Important Stories a estimat că, până la acel moment, cel puţin 5.786 de deţinuţi ruşi din 37 de centre de detenţie din Rusia ar fi putut fi recrutaţi pentru a lupta în războiul din Ucraina. La sfârşitul lunii octombrie, Olga Romanova, şefa Fundaţiei Rus Sitting, a declarat că peste 20.000 de deţinuţi au fost deja recrutaţi pentru a pleca la război.
Grupul Wagner este o unitate militară neoficială rusă care nu figurează în registrele Ministerului rus al Apărării, ca instituţie militară şi nici în registrul persoanelor juridice, dar luptătorii săi, conform numeroaselor investigaţii jurnalistice, participă la operaţiuni terestre ruseşti în Siria, Africa şi în războiul din Ucraina.
Citește și:
Grupul Wagner susţine că va instrui 'miliţii' pentru a apăra Rusia
Compania militară privată Wagner ajută şi va ajuta populaţia din teritoriile de frontieră (cu Ucraina) să primească instruire, să construiască instalaţii, să pregătească oamenii şi să organizeze miliţii", a spus Prigojin, citat de serviciul de presă al companiei sale Concord.
El nu a publicat mai multe elemente care să-i dovedească afirmaţiile.
Potrivit lui Prigojin, aceste noi activităţi au început în regiunile ruseşti Belgorod şi Kursk, afectate regulat în ultimele luni de tiruri atribuite de Moscova armatei ucrainene.
Obiectivul, potrivit lui Prigojin, este de a construi "lucrări fortificate şi centre de pregătire pentru miliţieni în regiunile de graniţă". "Cine vrea pace, se pregăteşte de război. Trebuie să fii mereu pregătit să-ţi aperi pământul', a adăugat el.
Din 2014, mercenarii grupului Wagner sunt acuzaţi că servesc interesele regimului lui Vladimir Putin în numeroase zone de conflict, din Siria până în Ucraina, Africa şi America de Sud.
În ultimele luni, grupul a operat activ pe frontul ucrainean, în sprijinul armatei ruse. El este acuzat că a făcut turul închisorilor ruseşti pentru a recruta deţinuţi pentru a lupta în Ucraina, în schimbul reducerii pedepsei, potrivit AFP. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News