Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu sifilis în Europa a crescut cu 70% din 2010
Cazurile de îmbolnăvire cu sifilis au crescut în Europa în ultimul deceniu şi au devenit, pentru prima oară de la începutul anilor 2000, mai frecvente în unele ţări decât noile cazuri de îmbolnăvire cu HIV, au declarat vineri experţi în domeniul sănătăţii, citaţi de Reuters.
Cazurile de îmbolnăvire cu sifilis raportate au crescut cu 70% din 2010, se arată într-un raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) - o creştere determinată de sexul neprotejat şi un comportament sexual mai riscant în rândul bărbaţilor homosexuali.
"Creşterea numărului de infecţii cu sifilis la care asistăm în Europa... este rezultatul mai multor factori, precum contactul sexual fără prezervativ şi parteneri sexuali multipli, în combinaţie cu o teamă redusă faţă de îmbolnăvirea cu HIV", a spus Andrew Amato-Gauci, expert al ECDC privind infecţiile cu transmitere sexuală.
Raportul ECDC a fost publicat la scurt timp după anunţul de luna trecută al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) potrivit căruia există peste un milion de noi cazuri de infecţii cu transmitere sexuală la nivel mondial în fiecare zi.
OMS a afirmat că cele patru infecţii cele mai răspândite în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani sunt chlamydia, gonoreea, sifilis şi tricomonaza.
Netratat, sifilisul poate conduce la complicaţii severe atât la femei cât şi la bărbaţi, printre care cele mai grave sunt cazurile de copii născuţi morţi şi creşterea riscului de a contracta HIV. Sifilisul a provocat aproximativ 200.000 de cazuri de deces infantil în 2016.
Centrul ECDC, cu sediul la Stockholm, a declarat că, în total, peste 260.000 de cazuri de sifilis au fost raportate în 30 de ţări din 2007 până în 2017.
În 2017, numărul cazurilor de sifilis a atins un nivel maxim, cu peste 33.000 de cazuri raportate, a spus ECDC. Acest lucru înseamnă că pentru prima dată de la începutul anilor 2000, în regiune s-au înregistrat mai multe cazuri de sifilis decât noile cazuri de îmbolnăvire cu HIV, care provoacă SIDA.
Problema a variat semnificativ în funcţie de ţară, numărul îmbolnăvirilor dublându-se în cinci ţări - Marea Britanie, Germania, Irlanda, Islanda şi Malta - şi scăzând cu 50% sau mai mult în Estonia şi România.
Aproape două treimi dintre cazurile raportate între 2007 şi 2017 au fost înregistrate în rândul bărbaţilor homosexuali, a spus ECDC, în timp ce în rândul bărbaţilor heterosexuali au fost identificate 23% dintre cazuri, iar la femei 15%.
Proporţia cazurilor diagnosticate în rândul bărbaţilor homosexuali a variat de la mai puţin de 20% în Letonia, Lituania şi România la peste 80% în Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Suedia şi Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News