Numărul avorturilor legale a scăzut de 10 ori în Polonia, ca urmare a deciziei din 2020 a Tribunalului Constituțional
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
În Polonia a avut loc o scădere semnificativă a numărului de avorturi legale, ca urmare a unei decizii din 2020 a Tribunalului Constituțional.

Polonia a fost martoră la o scădere bruscă a avorturilor legale în toată țara anul trecut, deoarece au fost înregistrate doar 107 întreruperi legale de sarcină, de 10 ori mai puține decât în ​​2020, arată datele colectate de cotidianul Rzeczpospolita.

Scăderea semnificativă a avorturilor legale este efectul unei decizii a Tribunalului Constituțional din 2020 asupra avortului eugenic, care a limitat sever circumstanțele în care întreruperea sarcinii ar fi considerată compatibilă cu constituția poloneză.

Datele accesate de Rzeczpospolita arată că toate avorturile din Polonia de anul trecut au fost efectuate în cazurile în care testele prenatale sau alte premise medicale indicau o probabilitate mare de afectare severă a fătului sau o boală incurabilă care pune viața în pericol a fătului și, de asemenea, atunci când sarcina era o amenințare pentru sănătatea sau viața mamei.

În schimb, în ​​2020 au existat 1.076 de astfel de proceduri, 1.100 în 2019 și 1.076 în 2018.

Decizie a Tribunalului Constituțional, în 2020

Pe 22 octombrie 2020, Tribunalul Constituțional a hotărât că avortul din cauza presupunerii unei boli grave sau afectarea fătului este neconstituțional. Hotărârea și justificarea sa legală au fost publicate în Monitorul Oficial al guvernului polonez în ianuarie anul trecut.

„Tribunalul Constituțional și-a menținut opinia, că oamenii au dreptul la viață din momentul concepției. De asemenea, Tribunalul a concluzionat că fiecare viață umană are aceeași valoare; nu există ființe umane mai bune și mai rele, fiecare om are același drept de a exista. Sistemul juridic polonez se bazează pe acest fundament al civilizației umane”, se arată în hotărâre. „Întreruperea sarcinii duce la privarea de viață a unui copil”, a adăugat acesta.

În octombrie și noiembrie 2020, o serie de proteste pro-avort și antiguvernamentale au fost organizate în mai multe orașe poloneze, din cauza verdictului Tribunalului Constituțional privind avortul eugenic. Protestele au devenit adesea violente și au dus la ciocniri cu poliția și atacuri asupra bisericilor. Protestatarii au cerut demisia guvernului și accesul deplin la avort, conform RMX.

Papa Francisc a aplaudat anularea dreptului federal la avort din SUA

Papa Francisc, în timpul unui interviu de lungă durată acordat luni, a aplaudat Statele Unite pentru anularea dreptului federal la avort.

Pontiful a spus că respectă decizia instanței, dar nu știe încă suficient de multe despre sistemul juridic al SUA și despre istoria subiectului pentru a discuta jurisprudența acestuia.

"Vă spun adevărul. Nu înțeleg din punct de vedere tehnic", a spus papa despre hotărârea SCOTUS. „Trebuie să o studiez pentru că nu înțeleg cu adevărat hotărârea de acum 50 de ani, iar acum nu pot spune dacă este bine sau greșit din punct de vedere judiciar”.

„Respect decizia”, a clarificat el (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel