Data actualizării:
Data publicării:

Nu, nu este nimic greșit la tine. Psihologii oferă 5 motive pentru care este sănătos să te plictisești

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Să-ți faci timp pentru a te plictisi poate fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta psihică. Iata de ce.

Alegeri prezidentiale 2024

Cu toții ne facem timp pentru a ne relaxa din rutinele noastre agitate, pentru a ne deconecta, a întineri și a ne reseta creierul. Vizionarea filmelor, cititul, gătitul, ieșitul cu prietenii sunt câteva dintre lucrurile pe care le fac oamenii pentru a se scăpa de stres. 

Datorită stilului nostru modern de viață, creierul nostru este de cele mai multe ori suprastimulat cu prea multe distrageri, iar social media este una dintre ele. Există puțin timp liber cu cei mai mulți dintre noi în aceste zile, deoarece este invariabil petrecut prin derularea de fluxuri nesfârșite de rețelele de socializare sau vizionarea în exces a serialelelor noastre preferate.

Cu toate acestea, oricât de greu îți vine să crezi, experții recomandă să-ți faci timp pentru a te plictisi, acesta fiind poate unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Vrei să știi cum? Dr. Pallavi Joshi, psiholog consultant la Sri Balaji Action Medical Institute, din New Delhi, explică toate motivele pentru care ar trebui să îmbrățișăm plictiseala din când în când și cum poate fi aceasta cu adevărat benefică pentru creier și bunăstare. .

Dr. Joshi spune că smartphone-urile este unul dintre motivele pentru care sănătatea noastră mintală ar putea suferi, iar obiceiul de a sta și de a da scroll pe rețelele de socializare ar putea duce la niveluri ridicate de stres, lipsă de concentrare și creativitate, precum și dependență de rețelele sociale.

Psihologul sugerează să vă acordați timp pentru voi înșivă, luând o pauză de la responsabilități pentru a fi într-o stare de spirit mai bună. „Acest lucru te poate face de fapt mai productiv în multe alte feluri – poți fi mai creativ, mai fericit și mai puțin stresat”, spune ea.

Iată toate beneficiile:

1. Te ajută să scapi de dependența de tehnologie

Dependența de smartphone-uri și tehnologie vă poate face să vă simțiți supărați atunci când nu vă puteți verifica telefonul, vă poate face, de asemenea, să experimentați auzul de tonuri de apel și vibrații imaginare ale telefonului mobil și să vă deconecteze de lucrurile frumoase și de oamenii reali care există în jurul vostru. „Petrecerea timpului prea mult pe tehnologie și pe rețelele sociale poate fi motivul pentru depresie și anxietate, performanță academică slabă și somn prost.

A te plictisi ajută la menținerea și crearea de noi neuroplasticități în sistemul tău, care este o activitate antidependență necesară în special pentru copiii mici și adolescenții. Deci, de data viitoare, dacă aveți cinci minute sau o oră întreagă de petrecut, țineți telefonul deoparte.

2. Ajută la stimularea creativității

În loc să te gândești la plictiseală ca la o pierdere de timp, încearcă să o privești ca pe o cerință pentru creierul tău, care îți poate împrospăta și re-energiza mintea. „Oferirea unei pauze minții tale îi permite să se intereseze de lucruri noi și să genereze gânduri noi, care îți pot crește nivelul de creativitate”, spune expertul.

3. Te ajută să descoperi noi hobby-uri și interese

Plictiseala îți oferă întotdeauna o oportunitate de a-ți explora mintea și de a-ți dezvolta noi hobby-uri și interese. Dacă vrei să înveți ceva nou și interesant, permite-ți să te plictisești și să te răsfeți.

4. Te ajută să creezi, să fii pașnic și ager

A nu face nimic este esența liniștii și a atenției, practica de a te concentra asupra ta în momentul prezent este cea mai bună pentru tine și sănătatea ta. Beneficiile pentru sănătate ale atenției și liniștii includ îmbunătățirea somnului, stabilitatea emoțională, gândurile pozitive și un succes mai ridicat în eforturile de slăbire.

5. Ajută la reducerea stresului

A te plictisi, de asemenea, oferă minții tale ocazia de a te deconecta de la stres și de a lua un nou început. De asemenea, reîncarcă mintea și aduce pozitivitate în gânduri care ar putea duce la succes și fericire în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel