Nu luați aspirina înainte sau după vaccinare! Medic cardiolog, avertisment: Poate creşte major riscul de hemoragii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Avertisment despre aspirina luată înainte sau după vaccinare/ foto pexels Lara
Avertisment despre aspirina luată înainte sau după vaccinare/ foto pexels Lara
Tratamentul cu aspirină pentru a preîntâmpina apariția cheagurilor de sânge după vaccinare este inutil și periculos. Este avertismentul emis de medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu. 

”Nu luați aspirină înainte și după vaccinare! Nu ajută cu nimic, eventual face rău." este recomandarea medicului Gabriel Tatu-Chițoiu, vicepreședintele Societății Române de Cardiologie. "Mecanismul prin care pot apărea cheaguri după vaccinare nu are nimic de a face cu modul în care acționează aspirina", susține acesta, conform Mediafax. 

”Aspirina are cu totul alt efect. Blochează o enzimă din trombocite numită ciclooxigenază şi astfel reduce capacitatea lor de a se agrega. Aspirina nu împiedică apariţia de anticorpi antifactor IV, ceea ce înseamnă că aceşti anticorpi nu au nici o treabă cu aspirina pe care o ignoră complet şi, prin urmare, îşi văd de treaba lor pe trombocite fără să le pese că tu te-ai chinuit să iei aspirina 2 săptămâni”, explică dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu

Aspirina poate creşte major riscul de hemoragii 

Aspirina, al cărei potenţial de a induce hemoragii este arhicunoscut, poate creşte simţitor riscul de hemoragii sau le poate agrava pe cele deja declanşate la pacienţii cu trombocitopenie postvaccin. Pe scurt - nu numai că nu te ajută dar poate chiar să agraveze această situaţie. Este total contraindicată. Medicul explică că nu există vreo dovadă că pre-tratamentul cu aspirina poate preveni cheagurile induse de vaccin. În plus, aspirina ”poate creşte major riscul de hemoragii sau le poate agrava pe cele deja declanşate la pacienţii cu trombocitopenie postvaccin.

De altfel, relativ recent, mitul potrivit căruia o doză mică de aspirina ne ajută să nu facem infarct a fost spulberat prin mai multe lucrări, susţine vicepreşedintele Societăţii Române de Cardiologie. ”Drept urmare, aspirina este strict indicată numai la bolnavi cardiovasculari severi sau cu risc de complicaţii severe şi este prohibită la a fi administrată la alte persoane. De ce? Prin simplul fapt că riscul de a face hemoragii (digestive sau cerebrale) depăşeşte semnificativ un beneficiu ipotetic. Pe scurt: nu luaţi aspirina înainte/după vaccinare. Nu ajută cu nimic, ba mai mult vă poate face rău”, concluzionează dr. Chiţoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel