Noul președinte din Chile are 36 de ani, este tatuat și nu a purtat cravată la depunerea jurământului
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa: Wikipedia/Chile
Sursa: Wikipedia/Chile
Chile are un nou președinte: un tânăr de stânga în vârstă de doar 36 de ani.

Politicianul de stânga în vârstă de doar 36 de ani, Gabriel Boric, a depus jurământul pentru a deveni președintele statului sud-american Chile, în ceea ce a fost numit de analiști drept cel mai brusc viraj ideologic în politica statului de la reîntoarcerea la democrație de acum trei decenii, după sângeroasa dictatură a generalului Augusto Pinochet, transmite CNN.

Boric, un tânăr avocat tatuat și fost lider al opoziției, a preluat mandatul de la miliardarul Sebastian Pinera, devenind astfel cel mai tânăr lider ales vreodată prin vot în Chile. „În fața poporului chilian, o să-mi depun jurământul”, a spus Boric care, în semn de schimbare, a purtat sacou și cămașă, dar fără cravată. Așa ceva nu s-a mai pomenit la șefia țării.

O limbă străveche a dispărut. Ultima vorbitoare a murit la vârsta de 93 de ani

O limbă indigenă din sudul extrem al Americii de Sud aproape a dispărut după moartea ultimului vorbitor, apărător al culturii sale ancestrale. Cristina Calderon, ultima vorbitoare, a murit, miercuri, la vârsta de 93 de ani.

Ea vorbea limba Yamana a comunității Yagan, iar după moartea surorii ei, în 2003, a fost ultima persoană din lume care o putea vorbi. Aceasta a lucrat la un dicționar al limbii cu traduceri în spaniolă, pentru a păstra limba.

„Cu ea, o parte importantă a memoriei culturale a poporului nostru a dispărut”, a declarat Lidia Gonzalez, fiica Cristinei Calderon, pe Twitter.

Lidia Gonzalez este unul dintre reprezentanții care elaborează în prezent o nouă constituție în Chile. Cu toate acestea, dicționarul scris de mama sa însemna că există speranța de a păstra limba într-o anumită formă, potrivit Lidiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel