Urmărește emisiunea live
Noul președinte al Ecuadorului, Guillermo Lasso, și-a preluat mandatul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Guillermo Lasso, ales în luna aprilie preşedinte al Ecuadorului, primul lider de dreapta la conducerea ţării în ultimii 14 ani, a preluat luni oficial funcţia în cadrul unei ceremonii care a avut loc în capitala Quito, informează AFP.

Conform Agerpres, în conformitate cu prevederile constituţionale, Lasso, în vârstă de 65 de ani, a depus jurământul în faţa parlamentului unicameral în prezenţa unor pesonalităţi externe printre care s-au remarcat preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, al Republicii Dominicane, Luis Abinader, al Haiti, Jovenel Moise, precum şi regele Spaniei, Felipe al VI-lea. Delegaţia executivului american a fost condusă de ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care, la sosirea sa duminică la Quito, a declarat că alegeri libere precum cele în urma cărora a fost ales preşedinte Guillermo Lasso constitue un exemplu pentru democraţie în regiune.

Cea care i-a pus peste umăr eşarfa prezidenţială pe care scria "Puterea mea în Constituţie" a fost preşedinta parlamentului, Guadalupe Llori. Guillermo Lasso, un conservator, catolic fervent, loial organizaţiei catolice ultraconservatoare Opus Dei, devine şef de stat din a treia încercare, după înfrângerile din 2013 şi 2017. Învingându-l pe Andres Arauz, în vârstă de 36 de ani, cu 52.36% din voturi în turul al doilea al scrutinului prezidenţial desfăşurat pe 11 aprilie, victoria sa pune capăt unei perioade în care a dominat stânga, marcată de figura fostului lider socialist Rafael Correa (2007-2017), care trăieşte în Belgia de când a părăsit puterea.

Președintele va conduce o țară divizată și în criză economică

Lasso, lider al mişcării Creăm Oportunităţi (CREO) îi urmează la conducerea statului mai puţin popularului Lenin Moreno. În patru ani de mandat, popularitatea acestuia a scăzut de la 53.4% la 9.3% , potrivit institutului privat de cercetare a opiniei publice Cedatos. Noul preşedinte va trebui să conducă o ţară divizată, aflată în criza economică.

PIB-ul Ecuadorului, ţară petrolieră, a scăzut cu 7.8% în 2020, afectat de scăderea preţului ţiţeiului, iar datoria globală reprezintă 63% din PIB. Fostul bancher mizează pe comerţul liber şi crearea de locuri de muncă pentru a reporni economia. El a încredinţat conducerea ministerul economiei şi finanţelor unui economist care a lucrat pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI), Simon Cueva. Totodată, Guillermo Lasso a promis că va regulariza situaţia zecilor de mii de venezueleni care şi-au părăsit ţara din cauza crizei economice. Potrivit datelor furnizate de autorităţi, aproximativ 350.000 de venezueleni locuiesc în Ecuador, majoritatea în provincia Pichincha, unde se află capitala Quito.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel