Noul premier al Portugaliei, Luís Montenegro, și-a depus jurământul. Parlamentul divizat ridică însă probleme
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Luís Montenegro, noul premier al Portugaliei, și-a depus jurământul la Lisabona.

Liderul de centru-dreapta Luís Montenegro a depus marți jurământul în calitate de prim-ministru al Portugaliei la Palatul Ajuda din Lisabona, dând astfel naștere unui guvern minoritar care va avea dificultăți în adoptarea de legi în parlamentul divizat al țării.

"Poporul portughez a votat pentru o schimbare politică. Intenția noastră este să le respectăm voința... Și să ne concentrăm pe rezolvarea problemelor oamenilor", a declarat Montenegro. 

Noul prim-ministru a promis că va reduce taxele pentru clasa de mijloc și va promova condiții mai prietenoase pentru mediul de afaceri, cu scopul final de a atrage înapoi cei aproape o treime dintre tinerii cetățeni portughezi care au migrat în străinătate în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. El a adăugat că va încerca, de asemenea, să realizeze reforme structurale pentru a garanta supraviețuirea serviciilor publice ale țării și să pună în aplicare măsuri pentru a aborda criza imobiliară.

Foto: Agerpres

Montenegro a mai spus că guvernul său va încerca să prezinte un plan cuprinzător de combatere a corupției și să facă Guvernul Portugaliei mai transparent. Anunțul vine la șase luni după ce predecesorul său, António Costa, a demisionat după ce reședința sa oficială a fost percheziționată de poliție în mijlocul unei anchete privind traficul de influență.

Divizarea din Parlamentul Portugaliei

Nu este clar cum va reuși coaliția lui Montenegro să treacă proiectele de lege necesare pentru ca promisiunile sale să devină realitate. Deși centrul-dreapta a câștigat la limită alegerile naționale anticipate de luna trecută, a fost departe de a obține cele 116 locuri necesare pentru a forma o majoritate guvernamentală în Parlamentul Portugaliei.

Între timp, partidul de extremă-dreapta Chega a avut o performanță peste așteptări, obținând 50 din cele 230 de locuri ale corpului legislativ. Deoarece Montenegro a promis că nu va face niciun fel de înțelegeri cu Chega, Alianța Democratică va fi obligată să caute sprijin din partea Partidului Socialist, care a guvernat țara în ultimii opt ani.

Foto: Agerpres

Acordurile fragmentate între cele mai mari două partide din țară par a fi posibile. După ce Chega a refuzat săptămâna trecută să susțină candidatul de centru-dreapta la președinția Parlamentului Portugaliei, parlamentarii lui Montenegro au reușit să ajungă la un acord cu omologii lor de centru-stânga pentru a împărți funcția de președinte, candidatul fiecărui partid urmând să ocupe funcția de președinte timp de doi ani.

În mod similar, liderul socialist Pedro Nuno Santos a indicat că este deschis să ajute noul guvern minoritar să modifice bugetul țării pentru a crește finanțarea pentru profesori, poliție și personalul medical.

Însă colaborarea pe termen lung pare puțin probabilă. Santos a precizat că nu intenționează să servească drept cârjă pentru Montenegro, iar aripa stângă a Partidului Socialist este puțin probabil să acorde sprijinul propunerii de buget de centru-dreapta pentru 2025, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel