Noul ministru de Externe din Peru a demisionat, după ciocniri publice cu Pedro Castillo
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Noul ministru de Externe din Peru a demisionat, după ciocniri publice cu Pedro Castillo / Foto: Facebook Pedro Castillo
Noul ministru de Externe din Peru a demisionat, după ciocniri publice cu Pedro Castillo / Foto: Facebook Pedro Castillo
Ministrul de Externe din Peru a demisionat la doar o lună după ce a preluat această funcție, după ciocniri publice cu președintele țării.

Ministrul de externe din Peru, Miguel Rodriguez, a demisionat după doar o lună de mandat, după ciocniri publice între oficial şi preşedintele de stânga Pedro Castillo, informează Agerpres, citând Reuters.

La începutul acestei săptămâni, Castillo a subminat anunţul din august al lui Rodriguez, potrivit căruia Peru rupea legăturile diplomatice cu Republica Democrată Arabă Sahrawi din Sahara Occidentală, recunoscută parţial.

Joi, Castillo a scris pe Twitter că Peru a reafirmat apărarea "autodeterminării" statului din Sahara. De asemenea, cei doi politicieni au fost în dezacord cu privire la Acordul de la Escazu, un tratat regional de mediu, şi la participarea Peru la Convenţia Naţiunilor Unite privind dreptul mării.

Cota de popularitate a lui Castillo, care se află în funcţie de puţin peste un an, a scăzut vertiginos. El şi-a remaniat deja cabinetul de mai multe ori şi se confruntă cu o anchetă de corupţie condusă de procurorul ţării. 

Peru: Anchetă împotriva preşedintelui ţării, Pedro Castillo, pentru trafic de influenţă

Justiţia din Peru a anunţat în luna iunie că l-a convocat pe preşedintele Pedro Castillo în cadrul unei anchete împotriva lui pentru presupus trafic de influenţă. Parchetul peruan a informat atunci că şi-a extins ancheta împotriva preşedintelui de stânga în aşa-numitul dosar al consorţiului "Puente Tarata III", pentru a stabili dacă el se află în fruntea unei presupuse organizaţii criminale compuse dintr-un fost ministru al transporturilor, şase parlamentari, un fost secretar general al preşedinţiei şi doi dintre nepoţii săi. Pedro Castillo a denunţat atunci o "persecuţie politică" împotriva sa.

Suspiciunile se referă la trei cazuri specifice. În primul caz, Pedro Castillo este acuzat că a "intervenit nepotrivit şi indirect" într-o licitaţie publică pentru construirea unui pod rutier peste râul Huallaga, situat în regiunea San Martin, în nordul Peru. În al doilea, procurorul îl acuză că a intervenit într-un proces de achiziţie de motorină bio pe piaţa locală pentru perioada ianuarie-aprilie 2022, "astfel încât compania Heaven Petroleum Operator, condusă de omul de afaceri Samir Abudayeh, câştigă un contract în valoare de 74 de milioane de dolari". În cel de-al treilea caz, pentru care este suspectat de "trafic de influenţă şi sponsorizare ilegală", preşedintele ar fi exercitat presiuni pentru a promova ofiţeri militari simpatizanţi ai guvernului său de stânga.

Pedro Castillo, aflat la putere din 28 iulie, a învins-o la limită pe candidata dreptei, Keiko Fujimori, la alegerile prezidenţiale. Mandatul său urmează să se încheie în 2026. Un preşedinte peruan nu poate fi urmărit penal pe durata exercitării mandatului său, dar anchetele care îl privesc pot continua. Mandatul său se încheie în iulie 2026. O femeie de afaceri, Karelim Lopez, i-a acuzat pe preşedinte şi pe colaboratorii săi cei mai apropiaţi, printre care doi dintre nepoţii săi, că au înfiinţat o organizaţie criminală pentru a atribui ilegal contracte publice. Ea însăşi cercetată, Karelim Lopez colaborează cu justiţia în schimbul unei reduceri a pedepsei în cazul în care va fi condamnată de justiţie. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel