Data actualizării:
Data publicării:

Noul CORONAVIRUS. Florentina Ioniţă-Radu, situație cruntă cu un pacient la Spitalul Militar: Aici a început degringolada

Autor: DCNews Team | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Militar Central "Carol Davila", a povestit ce s-a întâmplat în cazul unui pacient cu suspiciune maximă cu noul coronavirus.

O persoană s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Militar spunând că are simptomele noului coronavirus. A fost izolată, i s-au recoltat probe, iar acestea au fost duse la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș. Problema a fost că laboratorul s-a închis la ora 18.00, astfel încât rezultatul se dădea abia a doua zi. În tot acest timp, persoana în cauză trebuia să stea în izolare, în condițiile în care la Spitalul Militar sunt doar două locuri pentru astfel de cazuri. Ce s-ar fi întâmplat dacă la Spitalul Militar ar fi venit zece pacienți? Faptul că se fac teste în prea puține centre și doar între anumite ore este o problemă care necesită rezolvare.

În cadrul evenimentului organizat de trustul de presă DC Media Group, din care fac parte DC News, DC Business şi DC Medical,  "HEALTH ROMANIA – Ediția a III-a: FINANȚAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE. FINANȚAREA TREBUIE SĂ URMEZE PACIENTUL?", Florentina Ioniţă-Radu a ridicat următoarea problemă: nu s-ar pute să există mai multe centre unde să se poată realiza testul PCA pentru identificarea acestui tip de virus?

"Vreau să relatez ce s-a întâmplat la Spitalul Militar. Vine un pacient la UPU. Suspiciune maximă să aibă coronavirus. Avea febră, intrase în contact cu o persoană care venise din Italia. Am luat măsurile necesare pentru izolare. Am avut costumele de la Ebola pentru ca medicul să poată intra la pacient.

Și aici începe degringolada. Noi la spital am făcut o procedură internă. S-a sunat, conform protoculului, la DSP ca să primim materialele pentru a recolta probele. La DSP n-a răspuns nimeni. Era ora 17.00. Cred că ar trebui să fie un număr de urgență, format din patru cifre, la care să răspundă DSP.

Între timp, am rugat pe cineva să meargă la Matei Balș pentru a ne aduce device-urile respective. Am trimis Salvarea, ne-au fost aduse instrumentele. A intrat asistentul, a recoltat probele.

Apoi, asistentul a mers la Matei Balș unde erau 30 de persoane cu posibil contact de coronavirus, iar bietul asistent de la Spitalul Militar s-a pierdut pe acolo pentru că nu știa unde să mai lase proba. Ajutați de un domn doctor, am lăsat proba acolo. Problema e că deja se făcuse ora 18.00, iar laboratorul de acolo se închisese. Abia azi ni s-a zis că va fi gata rezultatul. Ar trebui să tragem învățăminte din acest caz. Eu am încercat să fac PCA-ul la Spitalul Militar, adică detectarea virusului, însă platforma noastră, deși e bine pusă la punct, nu permite acest lucru. Întrebarea mea este: nu ar trebui ca mai multe centre să facă acest PCA? Dacă aveam zece pacienți ieri? Eu, la UPU, nu am decât două locuri de izolare. Unde îi puneam? Pentru că până când se confirmă sau se infirmă că are coronavirusul, omul trebuie să fie izolat”, a zis Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Militar Central "Carol Davila".

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat:

”Există mai multe centre care pot realiza testul virosologic. În București sunt două - la Matei Balș și Victor Babeș. Mai sunt centre la Constanța, Iași, Cluj și Timișoara. Eventual în timp vom putea augmenta aceste centre. Pentru a putea face aceste teste este nevoie și de un soft în tehnologia locală”.

Iată dezbaterea și dialogul dintre Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Militar Central "Carol Davila" și secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel