Data publicării:
Noul coronavirus - Covid-19. Val Vâlcu, BREAKING NEWS-ul bun! Ce vaccinuri trebuie să facă grupele de risc
Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre noul Coronavirus, Covid-19, dând detalii esențiale în această etapă a epidemiei. Vești bune și recomandări pentru grupele de risc!
”În aprilie 2009, în Mexic, a fost identificat virusul gripal A(H1N1) sau gripa porcină, un virus cu risc de evoluție pandemică, fiind o tulpină nouă. Avantajul în acea situație a fost că era un virus gripal, iar vaccinul a ajuns repede pe piață, în România fiind disponibil deja în noiembrie 2009. Față de ce trăim în prezent, din cauza noului Coronavirus Covid-19, în opinia mea, a fost gestionată mai prost situația în 2009, din următoarele motive: nu s-a făcut izolarea, nu au fost luate alte măsuri non-farmaceutice, ci strict farmaceutice: s-a administrat Tamiflu și s-a făcut vaccinarea. În momentul de față, nu există aceste soluții farmaceutice, din lipsă de vaccin, dar și din cauză că nu se cunoaște la ce antiviral reacționează Covid-19 și în ce doze. Cu toate acestea, măsurile non-farmaceutice, precum autoizolarea, carantinarea, transportul securizat, ancheta epidemiologică, testarea, au funcționat mult mai bine față de anul 2009, ceea ce arată că sistemul de urgență e mai bine pregătit sau mai bine mobilizat decât în 2009, când nu s-au luat astfel de măsuri.
Biserica Ortodoxă, pasul modernizării
Avem și recomandarea Bisericii Ortodoxe Române, care transmite credincioșilor să nu mai sărute icoanele și să nu dea mâna cu ceilalți credincioși, la liturghie. Astfel de recomandări Biserica nu a făcut în trecut. În 2009, pelerinajul de la Sfânta Parascheva a coincis cu explozia numărului de cazuri de persoane infectate cu virusul gripal, medicii constatând o legătură de cauzalitate între pelerinaj și îmbolnăviri. Acum, iată că și Biserica s-a modernizat, se înscrie în efortul general și s-a mobilizat, ceea ce e lucru mare.
Rata de deces, mai scăzută decât în cazul gripei de sezon. Evoluția China - Italia
Coronavirusul Covid-19 nu numai că se răspândește ușor, dar este și unul agresiv, de aceea se iau măsurile de protecție specificate. Însă, din câte se observă, rata de deces a persoanele sub 50 de ani e de 0,5% și e constantă, fiind mult mai mică decât în cazul gripei sezoniere. Au murit mai mulți oameni din cauza gripei sezoniere decât din cauza coronavirusului. E totuși bine că s-a acționat ca într-o pandemie, e un exercițiu, deși temerile sunt nejustificate. Rata deceselor nu accelerează, dimpotrivă, scade în China, iar evoluția din Italia o urmează pe cea din China, desigur, la o scară mult mai mică.
Breaking-news-ul bun și recomandări pentru grupa de risc
Un breaking news bun este că numărul îmbolnăvirilor e foarte scăzut la copii și adolescenți și rata de deces e zero. O altă veste bună e că virusul n-a accelerat, n-a suferit mutații. Sunt totuși și grupe de risc: vârstnicii cu patologie asociată, cărora li se recomandă două vaccinuri: vaccinul herpes zoster și cel pneumococic. În plus, li se mai recomandă să nu iasă în aglomerații, pe cât posibil.
80% nu au simptome
80% dintre infectări sunt inaparente, oamenii nu știu că au virusul. Din cei 20% vor fi, din păcate, și unii cu forme mai grave, iar capacitatea de suport, la fel ca-n cazul gripei sezoniere, este una importantă.
În cazul A(H1N1), după un moment de panică generat de decesul unui actor TV cu patologie asociată (obez, diabetic), virusul s-a stins de la sine. Lanțul epidemic s-a întrerupt pentru că oamenii au dobândit imunitate. Din ce vedem până acum, e foarte posibil să se stingă de la sine și epidemia cu noul coronavirus.” a subliniat jurnalistul Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News