Data publicării:

Noul cinema românesc. De la tovarăşul Ceauşescu la domnul Lăzărescu

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Structurat pe teme, idei şi soluţii prezente în mai toate producţiile din ultimul deceniu şi discutînd despre nostalgie, modalităţi de socializare, emigraţie, moarte, obsesia istoriei recente, relaţia părinţi-copii, umor-dramă, prezenţa sau absenţa genurilor în accepţiunea lor tradiţională, volumul abordează producţiile Noului cinema românesc, revelînd apropieri nebănuite între ele. Cele zece studii critice confirmă că noua generaţie de cineaşti nu este una spontanee, apărută într-un pustiu cinematografic, şi că Noul val nu este întîlnirea întîmplătoare a unor personalităţi care nu au nimic în comun.

Cristina Corciovescu este critic de film. Absolventă a IATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti, secţia Teatrologie-Filmologie (1968). Timp de aproape 20 de ani a fost redactor-şef al lunarului Caiet de documentare cinematografică şi, ulterior, redactor-şef al revistei ProCinema (1995-1999). Colaboratoare constantă, din 1994, la International Film Guide (Londra), este coautoare a volumelor Secolul cinematografului (1989), 1234 cineaşti români (1996), Dicţionar de cinema (1997), Cinema... un secol şi ceva (2002), Lumea filmului (2005), şi coordonatoare a volumului Cele mai bune zece filme româneşti ale tuturor timpurilor stabilite prin votul a 40 de critici (Polirom, 2010). Membră a Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Magda Mihăilescu este critic de film. Absolventă a Facultăţii de Filosofie, secţia Ziaristică (1960). Titular al rubricii de cinema în Flacăra, Informaţia Bucureştiului, Adevărul, Adevărul Literar şi Artistic, Gîndul. Cărţi publicate: Sophia Loren (1969); Aceste gioconde fără surîs. Convorbiri cu Malvina Urşianu (2006); François Truffaut. Bărbatul care iubea filmele (2009); Lucian Pintilie. Guardare in faccia il Male (în colab., 2004); Cele mai bune zece filme româneşti ale tuturor timpurilor stabilite prin votul a 40 de critici (coord., Polirom, 2010). Este membră în numeroase jurii ale festivalurilor cinematografice. Cinci premii ale UCIN şi ale Asociaţiei Criticilor de Film. Este membră a Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Carte se adresează  criticilor de film, actori, regizori, producători de film, studenţi la institutele de artă teatrală şi cinematografică, publicul cinefil interesat de istoria şi evoluţia cinematografiei româneşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel