Noua realitate de la Chișinău. Tomac (PMP), idei către politicienii de acolo: Republica Moldova nu are foarte multe opțiuni la dispoziție
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a vorbit despre perspectiva europeană a Republicii Moldova și a venit cu sfaturi pentru politicienii de la Chișinău.

Președintele PMP Eugen Tomac a fost invitat la DC News, unde a fost întrebat ce sfaturi are pentru politicienii de la Chișinău, în contextul războiului din Ucraina și a tensiunilor tot mai crescute din Transnistria: 

„Cred că este o situație cu totul aparte. E greu să dai sfaturi într-un asemenea context, în care observăm că atât președinta Maia Sandu, cât și ceilalți lideri de la Chișinău, s-au abținut să comenteze chiar și provocările care au avut loc dincolo de Nistru în ultimele 2-3 săptămâni. Pe de altă parte, e clar că nu poți rămâne într-o zonă neutră atunci când această amenințare bate la ușă din ce în ce mai tare.

Evident că mesajele transmise de Uniunea Europeană, iar aici mă refer și la o prezență consistentă la Chișinău, în ultimele zile, atunci când a fost și președintele Charles Michel și a asigurat Republica Moldova că nu rămâne singură în fața acestor provocări pe care le transmite Federația Rusă. Lucrurile trebuie să acționeze cu mult mai mult curaj din ambele sensuri, atât din partea Chișinăului, cât și din parte Bruxelles-ului. Uniunea Europeană nu trebuie să se limiteze doar la mesaje de îmbărbătare, de încurajare, ci trebuie să și acționeze. Nu e suficient doar să oferi granturi sau împrumuturi avantajoase.“, a spus Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Republica Moldova, următoarea pe lista lui Putin. Tomac, PMP: Pentru asta a fost creat conflictul transnistrean!

Republica Moldova, poziție diferită față de Ucraina

„Am și spus-o în plenul Parlamentului European, săptămâna trecută, în prezența președintei Comisiei Europene. Situația legată de Republica Moldova e diferită cu mult față de Ucraina. În primul rând pentru că România a avut o politică destul de inteligentă în a ține aproape Republica Moldova.

Vă spun o chestie importantă, de unde, probabil, vine și această nemulțumire care îl caracterizează pe Putin la ora actuală. Furia care domină Kremlinul e legată și de faptul că, pe 7 mai 2000, când a ajuns Putin la Kremlin prima dată, în Republica Moldova doar 5% din cetățeni își doreau o perspectivă europeană pentru țara lor. Peste 90% erau legați de Federația Rusă și considerau că viitorul lor trebuie să fie construit într-o perspectivă pro-rusă. Astăzi avem o nouă realitate, iar majoritatea cetățenilor cu drept de vot au susținut un proiect politic pro-european, un președinte pro-european și un premier și prim-ministru din același partid. Toată această realitate evident că a creat multă tensiune și furie la Moscova și o vedem prin acțiunile pe care le promovează în Ucraina și la mesajele politice pe care le transmit către Chișinău în ultima perioadă (...).

Într-un asemenea context, Republica Moldova nu are foarte multe opțiuni la dispoziție, dar trebuie să le utilizeze pe cele pe care le are cu foarte mult curaj, pentru că rar te întâlnești cu asemenea situații. Săptămâna trecută s-a votat o rezoluție prin care s-a cerut o perspectivă imediată pentru Republica Moldova pe care să o traseze UE (citește AICI). Elementul de noutate în această chestiune este că a fost vot cu unanimitate. Rar se întâmplă ca în Parlamentul European o rezoluție să fie votată cu unanimitate. Faptul că există o solidaritate fără precedent la nivel european în relația cu Republica Moldova este un element important și trebuie să-l fructificăm cu foarte multă inteligență, cu foarte mult curaj și determinare în perioada următoare“, a conchis Eugen Tomac.

CITEȘTEȘI    -    EXCLUSIV  Aderarea Republicii Moldova la UE. Tomac: Uniunea Europeană are obligaţia morală şi politică să dea un răspuns CLAR, nu să ezite

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel