Data publicării:
Noua ordine mondială. Ei sunt cei care vor deține puterea. Dr. Armen Sarkissian, sfat pentru România: Silicon Valley se apropie tot mai mult de București
Află în articol ce trebuie să facă țara noastră pentru ca "următorul Steve Jobs să se nască în România", potrivit lui Armen Sarkissian, președinte al Armeniei până în 2022.
Dr. Armen Sarkissian, un recunoscut și influent lider armean care a avut o carieră diversă ca profesor de fizică, diplomat de rang înalt, Prim-ministru al Armeniei și Președinte al Republicii, a acordat un interviu pentru DC NEWS în care a vorbit, printre altele, și despre rolul pe care îl va juca inteligența artificială și tehnologia în general în stabilirea noii ordini mondiale.
"Războaiele viitoare vor fi conduse nu de noi, de oameni, ci de inteligența artificială. Aceasta va putea lua decizii mult mai rapide, astfel că acele drone ar putea să ruleze deja cu o viteză hipersonică la o altitudine foarte scăzută. Omul nu poate controla o dronă în aceste condiții, este foarte mare viteza, dar inteligența artificială poate. Așadar, războaiele viitoare ar putea deveni războaiele roboților și ale dronelor. Dacă oamenii se tem de inteligența artificială, că va fi un software care va prelua controlul lumii sau al unei țări anume sau al infrastructurii sau al unei centrale energetice, nu trebuie să fii un stat mare ca să dezvolți o astfel de unealtă", a spus Armen Sarkissiana.
"Este foarte interesant ceea ce ne spuneți. Dar poți face asta nu numai în scopuri bune, ci poți face asta și în nume rău. De exemplu poți intra peste centralele nucleare și să le faci să se supraîncălzească folosind un calculator", a intervenit Bogdan Chirieac.
Armen Sarkissiana: Puterea viitoare va fi în mâinile oamenilor precum Steve Jobs
"Cred că puterea viitoare va fi în mâinile oamenilor precum Steve Jobs. Cine a spus că Steve Jobs al viitorului se va naște numai în Statele Unite? Cine a spus că următorul software revoluționar care va face un pas uriaș spre inteligența artificială nu va fi dezvoltat în Estonia sau în Irlanda sau în Singapore sau în Israel sau în Abu Dhabi? Practic, cine a zis că viitoarea tehnologie revoluționară va fi dezvoltată într-o companie americană sau europeană foarte puternică?
Pentru că despre asta vorbim, despre puterea minții, puterea tehnologiei și această putere a minții și a tehnologiei va fi cea care va avea șansa de a crea echilibrul mondial. Acest echilibru nu va mai fi bazat numai pe numărul de tancuri și de focoase nucleare pe care le are cineva. Echilibrul va fi bazat pe puterea tehnologică și acolo statele mici pot fi la fel de puternice ca cele mari.
Așadar, statele mari, pentru a-și impune interesele la nivel mondial, vor avea nevoie de sprijinul statelor mici. Nu este ca înainte, când țările mari vor conduce și vor profita de pe urma statelor mici, ci vor avea nevoie de sprijinul țărilor mici, inteligente, avansate, de succes, care au propria lor inteligență artificială, tehnologie nouă și care le pot contrabalansa pe cele mari", a explicat Armen Sarkissiana.
"Ați descris o lume complet nouă, foarte interesantă. Vor fi probabil multe discuții despre această viziune, o viziune foarte proaspătă a lumii viitoare. Când spuneți că viitorul Steve Jobs se poate naște în Estonia sau Israel sau Irlanda...", a spus Bogdan Chirieac.
"Să investiți în tehnologie nouă și educație pentru ca următorul Steve Jobs să se nască în România"
"Sau în România, dar trebuie să începeți inteligent, de astăzi, să investiți în tehnologie nouă și educație pentru ca următorul Steve Jobs să se nască în România", a punctat Armen Sarkissiana.
"Avem deja un român pe nume Daniel Dineș care a construit deja un succes imens, compania UiPath, cu o valoare de 30 de miliarde de dolari la bursa din New York, dar nu vreau să vorbesc despre asta acum. Este vorba despre ce ne-ați zis cu câteva secunde în urmă. În mod normal, acei oameni au nevoie de o mulțime de bani pentru investiții și de o tehnologie foarte înaltă, de aceea până acum au apărut în țările mari. Ceea ce ne ziceți mi se pare foarte adevărat: că pentru software nu ai nevoie de o mulțime de tehnologie pentru a începe. Un calculator bun de început și acces la capacități de calcul, care sunt disponibile mai mult sau mai puțin peste tot, sunt suficiente pentru a face o aplicație care poate schimba lumea. Spuneți că aceste lucruri pot apărea de ce nu și în Coreea de Nord, ceea ce ar putea fi o problemă pentru noi toți, de exemplu", a spus Bogdan Chirieac.
"Silicon Valley și Microsoft se apropie tot mai mult de București, Erevan"
"Într-adevăr, de aceea cred că este foarte important să începem să ne uităm la provocările viitoare. Cred că dacă ne concentrăm numai pe provocările istorice și pe problemele de astăzi, vom pierde ce ne așteaptă mâine. Acest mâine va veni și se dezvoltă foarte, foarte repede.
Da, Steve Jobs sau Bill Gates și alții s-au născut în Statele Unite și au avut succes. Statele Unite sunt liderul inovației tehnologice, la nivel global, ca mărime. Este adevărat. Inovației întotdeauna îi place un anumit mediu. De ce majoritatea startup-urilor sunt aproape de Silicon Valley? Pentru că nu foarte departe sunt giganții care vor căuta mereu o idee nouă și o vor găsi. Sunt aceiași Apple, Facebook, Google. Se vor uita acolo. Dar desigur toți tipii despre care vorbim, precum fondatori ai Facebook, Google, Apple, Microsoft, au început din nimic, fără bani, dar cu o idee și o abordare geniale. Au fost norocoși pentru că aveau în apropiere Silicon Valley, California, o industrie uriașă din SUA, așa că au crescut foarte repede.
Noua tehnologie globală înseamnă multe lucruri și vom vedea că startup-urile și ideile noi se vor naște la nivel mondial. De ce? Pentru că Silicon Valley și același Microsoft se apropie tot mai mult de București, Erevan.
Dacă există o idee bună oriunde în orice țară, giganții IT o vor vedea, iar marile industrii, marile piețe vor fi disponibile pentru ei. Globalizarea, care a început sub forma unui simplu comerț de bunuri și apoi servicii, devine o globalizare reală în lumea virtuală și asta va schimba nu numai economia militară.
Mă întorc la prima noastră discuție. Va schimba și politica globală, modul în care conducem politica globală pentru că rolul indivizilor va crește. Rolul tehnologiei va crește. Vedeți în propriul domeniu că problema de acum este diferențierea dintre adevăr sau minciună", a mai spus Armen Sarkissiana.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News