Data publicării:

Noua lege a pensiilor, anunț despre majorare și creșterea vârstei de pensionare. ”Este o prioritate foarte clară în programul de guvernare”

Autor: Valentina Miu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus ce se întâmplă cu majorarea și creșterea vârstei de pensionare la români.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus ce se întâmplă ce majorarea pensiilor.

”Sunt două linii de lucru. Aveam acea recalculare prin rezolvarea inechităților din sistem și după aceea să creăm un mecanism predictibil de majorare a pensiilor. Tocmai am stabilit că trebuie să facem asta din respect pentru seniorii României, pentru părinții și bunicii noștri. Nu pot să fac un anunț de o asemenea greutate fără să avem o certitudine.

Este o prioritate foarte clară în programul de guvernare. Majorarea se va întâmpla prin două instrumente - prin rezolvarea inechităților din sistem și acel sistem predictibil.

Când vom avea toate datele pe masă vom informa clar și transparent. Ne dorim ca până pe 1 septembrie, noua lege a pensiilor din sistemul public, noua lege a salarizării să fie depuse în Parlament”, a spus Marius Budăi. 

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

„Atâta timp cât voi fi ministru nu o să accept creșterea vârstei de pensionare pentru români peste vârsta de 65 de ani. Vârsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani și acestea beneficiază de o decizie a Curții Constituționale care spune că pot lucra până la 65 de ani pentru a nu fi discriminate, iar în PNRR este pentru ca până în 2035, deci nu peste noapte, vârsta de pensionare între femei și bărbați să fie egalizată.

Nici măcar acum femeile nu sunt la 63, ci la 62 de ani și câteva luni, dacă ar fi să discutăm conform legii.

Este un grafic. Vor ajunge la 63 de ani în 2030, iar din 2030, până în 2035, conform prevederilor din PNRR, nu am scris eu PNRR, trebuie să mai crească cu 2 ani, dar nu va crește vârsta de pensionare peste 65 de ani, exclus”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi, la România TV.

VEZI ȘI: Cum se vor calcula pensiile și care va fi vârsta de pensionare, după creșterea anunțată de Budăi

Marius Budăi, ministrul Muncii, a venit cu noi informații legate de situația pensiilor.

"Principiile şi criteriile stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele

1. Creşterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani.  Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, aşa cum este prevăzută, gradual, şi în legea din sistemul public de pensii.

2. Drepturile de pensii vor fi calculate prin creşterea treptată a perioadei de contribuţie, aşa cum este prevăzut în sistemul public, astfel încât, la finalul acestei perioade, să se ajungă treptat astfel încât raportarea să fie la întreaga perioadă. Nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă.

Citește continuarea: AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel