Data publicării:

Nouă anomalie în sistemul național de sănătate. De ce românii ajung să se trateze în spitalele din străinătate

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Din cauza unei „anomalii” din sistem, românii ajung să se trateze în spitalele din străinătate.

„Vă prezint o altă anomalie. Sunt decontate de asigurările publice radioterapia și chimioterapia în privat, nu însă și chirurgia. În cazul pacienților cu cancer, de exemplu, toate cele trei metode sunt deseori necesare. Drept urmare, pacienții sunt trimiși să se trateze în străinătate. Unii aleg să apeleze la formularul 112 și decontează Casa de Sănătate, operații care se pot face în țară sunt plătite în străinătate. Când va fi adoptat același principiu de finanțare?”, a întrebat Val Vâlcu în cadrul dezbaterii online „Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022”.

Laszlo Attila, prezent la dezbatere, a oferit următorul răspuns: „Chiar și acest domeniu amintit de dumneavoastră, același diagnostic, la unii este decontată radioterapia luni de zile, la alții o perioadă mai scurtă, variază dozele. Este o discuție, eu asist la ea din 2012 în calitate de senator, și de fiecare dată se încearcă o corectare a acestor deficiențe. Din păcate, în decursul timpului, s-au luat anumite decizii, implementarea anumitor programe naționale de sănătate într-un domeniu sau altul, neasigurându-se finanțarea necesară pentru tot complexul sau pentru toate intervențiile care se impun. Pot da multe astfel de exemple, făcându-se economii de 6 lei, 7 lei. La copiii diabetici, de exemplu, nu erau incluse determinările de hemoglobină glicozilată. Până la urmă, s-au rezolvat. Cred că primul pas trebuie făcut de către societatea profesională și comisiile de specialitate, care să ne prezinte clar această situație.”

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

Pandemia COVID-19, 2022: „Nimic nu va mai fi la fel" vs. „Luați din nou prin surprindere”

Youtube video image

 

Citește și...

Dr. Attila: Lucruri pozitive după doi ani de nenorociri

Dr. Laszlo Attila, secretar al Comisiei pentru Sănătate în Senatul României, a vorbit despre importanța implicării autorităților locale în procesul de menținere și asigurare a stării de sănătate a comunităților. 

Laszlo Attila a subliniat unele aspecte pozitive de după perioada pandemică:

„Oricât de ciudat pare, aș începe cu lucrurile pozitive, pe care le consider eu că sunt pozitive după doi ani de nenorociri. Și mă refer în primul rând la faptul că populația a început să fie atentă la propria stare de sănătate și aici cred că ar trebui să profităm un pic și să menținem acest interes nu numai pentru Coronavirus, ci și pentru celelalte boli, și aici mă refer la bolile cronice care pot fi evitate printr-un program coerent de screening sau detecție precoce”, a declarat Laszlo Attila.

„Un al doilea aspect pozitiv care îl consider benefic este implicarea autorităților locale în organizarea îmbunătățirii stării de sănătate ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani niciodată. Toată lumea a conștientizat. În paranteză spun foarte probabil că și anul electoral a avut un impuls în acest sens, dar fiecare autoritate s-a implicat pentru a organiza centrele de testare, centrele de vaccinare și au constatat că nu este doar obligația Ministerului Sănătății sau al sistemului medical pentru a interveni în astfel de situații. Au fost niște exemple foarte frumoase și în sfârsit autoritățile au început să conștientizeze că administrarea unei localități nu înseamnă doar asfaltare, asta înseamnă și administrarea stării de sănătate”, a concluzionat Laszlo Attila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel