Data actualizării:
Data publicării:

NOTE POLITICIENI. Remus Borza, analiza momentului după ultimele evenimente de pe scena politică- VIDEO

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Deputatul independent Remus Borza a notat activitatea politicienilor români și străini din ultima săptămână, în emisiunea ”Borza Analytica” de la DCNews . 

Nota redacției: notele au fost date joi, la ora 11:00, în emisiunea ”Borza Analytica”. 

Iată notele pe care le-a dat deputatul independent Remus Borza politicienilor: 

Viorica Dăncilă - 9: ”Săptămâna trecută i-am dat 1 pentru că s-a încăpățânat să-l mențină consilier pe Darius Vâlcov. Poate să fie eminența cenușie a programului de guvernare și a măsurilor fiscale, dar să-l țină domnul Dragnea, acolo, în anticameră la dânsul, sau să împartă biroul de 200 de mp de la Parlamentul României. Menținerea dlui Vâlcov în aparatul guvernamental, în proximitatea primului ministru- înțeleg, sunt avocat, am făcut carieră în penal, susțin prezumția de nevinovăție, evident că nimeni nu-l condamnă, nu-l judecă public pe Darius Vâlcov- aduce un mare prejudiciu de imagine sau un mare minus în credibilitatea efortului Executivului țării și, implicit, al României. Oamenii aceștia trebuie să aibă demnitatea și decența de a se retrage ei. Am depunctat-o săptămâna trecută. Nu mai pot s-o depunctez pentru aceeași faptă, îi dau un 9 pentru prestația bună de la Bruxelles, în special pentru poziția exprimată în întâlnirile cu președintele Comisiei Europene, cu președintele Parlamentului European și cu președintele Consiliului Europei. Sigur, e loc și de mai bine.” 

Lia Olguța Vasilescu - 9: ”A venit în Parlament și a demontat toate acele populisme din moțiunea simplă, cu argumente, cu cifre, cu statistici. Îmi place de ea că are determinare și curaj. O aștept la mărire. Cei din Opoziție tot vorbesc de creșterea cu 800 de lei pe lună a indemnizației unui parlamentar. Dar niciunul din cei 62 de semnatari ai moțiunii nu a renunțat la indemnizație. Se calcă pe picioare la casierie să-și ridice indemnizația majorată.  La fel și cei de la USR, nu s-a legat niciunul în lanțuri pe la casierie ca să refuze indemnizația. Parlamentarii au un coeficient de ierarhizare 8 din 12. Dacă ești revoltat, de ce încasezi indemnizația? Dă declarație că o refuzi sau doneaz-o! Unii dintre noi trăiesc din indemnizația asta, nu din șpăgi, nu din comisioane și nu din finanțări din afară. Sunt oameni de bună calitate, chiar și-n Parlament, chiar dacă nu toți. Sunt oameni care au venit dintr-un mediu respectabil, universitar, academic, antreprenorial. Și-au lăsat cariera profesională, și-au lăsat business-ul. Așa cum sunt și eu. Nimeni nu se leagă de salariile europarlamentarilor, care sunt în jur de 10.000 de euro. Ce fac ei de banii ăștia în afară de a denigra România? Trebuie să ieșim din logica populismului. Avem nevoie de oameni competenți, de oameni loiali, de oameni asumați, care să reformeze și să modernizeze statul. Dar trebuie să acceptăm să-i și plătim cum se cuvine. Altminteri, o să avem doar mediocri și hoți în instituțiile statului.”

Dan Barna - 4: ”În ce calitate a fost la Bruxelles? Mi-ar plăcea să-i dau notă de trecere lui sau USR-ului. Câtă vreme te duci la Bruxelles cum se duceau pe vremea fanariotă boierii să se plângă la marea poartă și să-l pârască pe vărul sau chiar fratele, care e domnitor, pentru a-l mazili și a-i lua scaunul, așa se duc și parlamentarii sau europarlamentarii Opoziției la Bruxelles. Evident că nu pot să încurajez astfel de demersuri și astfel de atitudini publice ale unor politicieni români, care trebuie să fie patrioți, să fie responsabili, care trebuie să țină cu țara. Rufele le spălăm în țară, nu mergem să ne arătăm toate defectele la Bruxelles.” 

Ludovic Orban - 4: ”Când e de felicitat, l-am felicitat. Săptămâna trecută i-am dat 9. Săptămâna aceasta, n-a venit decât cu moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, o însăilare de platitudini, de populisme. Evident, PNL ia 4. Pentru Orban nu pot decât să manifest compasiune și solidaritate. Data de 5 martie va fi ziua marilor condamnări. Nu e într-o stare tocmai confortabilă nici el, nici clanul Cosma.” 

Liviu Dragnea - 8: ”Miercuri, mi-a dat posibilitatea să am două intervenții de la tribuna plenului pe reforma administrației și cea legată de indemnizațiile parlamentarilor. E diplomat. Îi lasă pe toți să vorbească. Și face bine! E o vorbă la români: fiecare cioară pe limba ei piere, vezi cazul Bichineț sau Bacalbașa. Disponibilitatea și maniera de a conduce ședințele și, în general, de a conduce și PSD, îl pune într-o galerie exclusivistă, numeri pe degetele de la două mâini, a oamenilor de stat veritabili. Sigur că are multe păcate, dar are și calități. Săptămâna asta au avut BPN, unde au bătut în cuie Congresul din 10 martie. La fix două săptămâni are termen și așteaptă și pronunțarea în al doilea dosar. Va încerca o reconfirmare ca președinte, deși inutil, pentru că a fost ales de către tot poporul pesedist. În primul rând, va încerca să-i arunce din căruță pe disidenți. Va încerca să scape de Tudose, de Bădălău, de Marcel Ciolacu, de Oprișan, de Ecaterina Andronescu, probabil de Codrin Ștefănescu, de Bănicioiu, de Ionuț Vulpescu. Vai, dar de câți vrea să scape! Să nu uităm că sunt oameni grei, unii sunt baroni locali care au prins rădăcini de 20 și ceva de ani, care stăpânesc cu mână de fier propriile lor filiale și organizații, care au, la rândul lor greutate în partid. Îi dau un 8. Sigur că poate mai mult și, din acest motiv, mi-e ciudă. Dacă s-ar poziționa ca un reformist, ca un om care modernizează statul, nimeni, nici măcar DNA, nu ar putea să-i facă nimic. Statul are nevoie de reformă!”

Tudorel Toader - 4: ”Are capacitatea necesară unui politician foarte versatil de a se eschiva. Este, totuși, un om din Executiv, unde e nevoie de mai multe fapte, mai multe acțiuni, mai multă asumare. Acesta este marele handicap al României: lipsa de asumare a deciziei, mai ales la nivel de top management politic. Nu pot să-i dau notă de trecere. (n.r. nota a fost dată înainte de comunicarea deciziei revocării Laurei Codruța Kovesi).” 

Klaus Iohannis - 9: ”A avut un discurs bun săptămâna trecută, la fel și luările de poziție din această săptămână. Începe să se umanizeze. Dacă-și va șlefui discursul, dacă va fi mai degajat, mai relaxat, poate fi chiar simpatic. Foarte mulți oameni din Sibiu, din apropierea președintelui mi-au confirmat că este un om deschis, glumeț. Așa vrem să-l vedem cu toții! Va câștiga mult mai mult capital dacă vom descoperi că este nu doar om de stat, ci și Om!”

Donald Trump - 8: ”Sunt un fan al lui Donald Trump, îmi pare rău că e din ce în ce mai izolat în SUA, chiar și republicanii se disociază de el. A semnat o directivă de interzicere a mecanismelor de transformare a armelor clasice în arme automate. Congresul statului Florida a refuzat să ia în discuție problematica armelor de foc. E o chestiune care ține de cultură, de tradiție, de istorie și chiar de Constituție.”

Angela Merkel- 8: ”Mai are un mandat de patru ani de cancelar. Are acum Congres pe 26 februarie, atât CDU, cât și social-democrații lui Schulz în vederea formării unei alianțe, unui Guvern. E cancelarul Germaniei din 2005. Ește șefa CDU încă din 2000. Acum o promovează secretar general, la Congresul din 26 februarie pe o doamnă, Annegret Kramp-Karrenbauer, alintată ”mica Merkel”. Lumea vorbește că se pregătește să-i predea acesteia succesiunea.”

Emmanuel Macron- 8: ”Pregătește vizita din SUA și din Rusia. Săptămâna trecută a venit cu propunerea de introducere a serviciului militar obligatoriu de trei luni, iar săptămâna aceasta a cerut ca bibliotecile să fie deschise sâmbătă și duminica și în timpul săptămânii să aibă un program prelungit până la ora 22:00. Este foarte activ, dar, în sondaje, este la 44%, în cădere de la 50% acum șase luni.”

Theresa May - 7 : ”E concentrată pe foaia de parcurs a BREXIT. Foarte multe voci cer un nou referendum pe tema BREXIT. Ea se ține foarte tare pe poziții. Unii își fac iluzii că e reversibil procesul, că s-ar putea întorce. Sunt negocieri dure acum vizavi de costul BREXITULUI”. 

Jean Claude- Juncker - 8: ”Îi dau un 8. Și-a manifestat sprijinul public pentru Viorica Dăncilă, căreia i-a dat un cec în alb, ceea ce e bine și pentru România. Și-a manifestat dorința ca România să intre în Schengen și, până la sfârșitul anului să se ridice MCV-ul”. 

Youtube video image

Vezi AICI interviul complet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel