Notă secretă despre planul de debarcare a guvernului Ponta
O notă aparent realizată de o structură informativă, care circulă în mediul online, susține scenariul potrivit căruia ”tăcerea lui Traian Băsescu” este explicată de pregătirea unui plan de preluare a guvernării.
Documentul nu are elemente de identificare, dar este redactat în stilul serviciilor secrete. Informațiile despre un scenariu pentru debarcarea guvernului Ponta au circulat și în lumea politică, imediat după invalidarea referendumului de către Curtea Constituțională.
În nota amintită se precizează și etapele de realizare a planului. Într-o primă etapă, au loc negocieri cu UNPR, după ce UDMR ar fi decis colaborarea cu PDL. Urmează o preluare a funcțiilor de președinte, la Cameră și Senat. Aceste poziții ar urma să fie ocupate de parlamentari PDL mai puțin cunoscuți, nu de cei care au condus Camerele până la începerea operațiunii de suspendare. Mai ales că Vasile Blaga este ocupat cu campania electorală, iar Roberta Anastase a fost compromisă ca imagine. Pentru a nu da impresia unei revanșe, vor fi preferați unii parlamentari fideli lui Traian Băsescu, dar care nu sunt nume sonore.
După demiterea guvernului Ponta, ar urma să fie instalat un guvern de tehnocrați, în care cinci posturi să revină UDMR și trei UNPR, structură care ar trebui să se mențină și după alegeri. Evoluțiile de pe scena politică ar urma să fie prezentate în media internă și internațională ca o revenire la normalitate. Concomitent, s-ar pregăti acțiuni de stradă care să decredibilizeze guvernul Ponta.
Așa cum arătam, nota nu este semnată, iar apariția ei, ”pe surse”, poate avea două scopuri: fie o parte a unor structuri informative anticipează evoluții spectaculoase pe scena politică internă și internațională, fie se încearcă abaterea atenției, printr-o diversiune. Până în prezent, majoritatea stenogramelor sau a interceptărilor puse în circulație vizau USL, iar cazurile în care apar documente despre PDL sunt rarisime.
Pe de altă parte, cel puțin din punct de vedere al aritmeticii parlamentare, guvernul Ponta ar trebui să fie la adăpost în fața moțiunii de cenzură, odată semnat acordul cu UNPR. Evident, s-ar putea încheia înțelegeri între PDL și parlamentari ai acestei formațiuni, dar, pe un trend electoral negativ, e dificil de anticipat un număr de locuri eligibile pentru membrii celor cinci grupări din uniunea de drepta, plus uneperiștii care mai schimbă încă o dată tabăra.
Ipoteza susținută de autorii notei este că unii parlamentari ar putea fi constrânși de dosarele pe care le au în lucru. De altfel, Traian Băsescu îi numea pe toți cei 256 de parlamentari care au votat suspendarea sa ”pușcăriabili”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News