Norvegianul Breivik, care a ucis 77 de persoane, ”afectat” că nu comunică cu lumea exterioară: Există o limită la cât de mult poate suporta o persoană. Fiecare zi este un coșmar
Anders Behring Breivik, ucigașul în masă norvegian, susține că viața în închisoare este un coșmar. Acesta a primit o pedeapsă de 21 de ani, cu posibilitatea de prelungire.
Ucigașul în masă norvegian Anders Behring Breivik a declarat marți în fața unui tribunal că îi pare rău pentru ceea ce a făcut și a izbucnit în lacrimi, afirmând că viața sa în izolarea închisorii a fost un coșmar care l-a făcut să se gândească zilnic la sinucidere.
În 22 iulie 2011, fanaticul de extremă dreapta care a ucis 77 de persoane, 8 persoane într-un atentat cu bombă și 69 de persoane, majoritatea adolescenți, cu focuri de armă, pe insula Utoeya, a dat în judecată statul, susținând că condițiile sale de detenție și interdicția de a comunica cu lumea exterioară îi încalcă drepturile omului, de la acel moment norvegianul fiind ținut în izolare.
”Nu cred că mai pot supraviețui mult timp fără relații umane semnificative”, a declarat Breivik la audierea care a fost organizată într-o sală de gimnastică din închisoarea de înaltă securitate.
”Sunt încă o persoană și există o limită la cât de mult poate suporta o persoană. Fiecare zi este un coșmar. Mă gândesc la sinucidere în fiecare zi”, a spus Breivik, cu vocea frântă în timp ce își ștergea ochii.
Întrebat de avocatul guvernului, Andreas Hjetland, ce părere are despre Utoeya, Breivik a spus: ”Îmi pare rău pentru ceea ce am făcut. Sunt dispus să renunț la politică”.
Breivik a transmis anterior mesaje contradictorii cu privire la modul în care își privește acțiunile. În trecut, el a spus că nu regretă ceea ce a făcut, iar alteori că respinge orice tip de violență.
Procesul, aflat acum în a doua zi, l-a adus pe Breivik din nou pe primele pagini ale ziarelor, spre exasperarea multor supraviețuitori și familii ale victimelor.
Freddy Lie, tatăl a două fiice care se aflau la Utoeya în 2011 - una a fost împușcată mortal, cealaltă a fost rănită, dar a supraviețuit - a declarat că Breivik înceacă să obțină simpatie din partea publicului.
”Lacrimi de crocodil. Joacă pentru galerie. Lăsați-l să stea unde stă. Eu personal sper să ajungă la 100 de ani. Pentru că acum suferă ... El nu a suferit înainte. El credea că uciderea copiilor este în regulă. El nu este nimic mai mult decât un ucigaș de copii”, a declarat Freddie Lie, pentru Reuters, după audierea de marți de la Tribunal.
La rândul său, Ingrid Kragh Swang, al cărei fiu, Kristian, a supraviețuit atacului de pe Utoeya, a declarat luni pentru postul public de televiziune NRK: ”Ne-am săturat ca acest lucru să fie adus în discuție din nou și din nou. Ne obosește și sfâșie ceva în noi”.
Norvegia încalcă drepturile omului
Avocații lui Breivik susțin că Norvegia încalcă prevederile din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv secțiunile care spun că nimeni nu ar trebui să fie supus la ”tortură sau la tratamente sau pedepse inumane sau degradante”.
De partea cealaltă, avocații Ministerului Justiției spun că restricțiile sunt necesare deoarece Breivik rămâne o amenințare și ar putea inspira și alte persoane să comită acte de violență.
”El se consideră un ultranaționalist. El este împotriva multiculturalismului. El se consideră liderul unei mișcări... liderul unui proiect, iar acesta se desfășoară așa cum vrea el - cu excepția limitării corespondenței sale.
Și acesta este motivul pentru care el aduce acest caz în fața instanței”, a declarat în fața instanței avocatul guvernului, Andreas Hjetland.
În timp ce Hjetland vorbea, Breivik dădea semne de dezacord cu unele dintre punctele de vedere ale avocatului.
Breivik, ”personajul online” pe care nu îl mai putea controla
În timpul audierii de marți, Anders Behring Breivik a fost flancat de trei gardieni ai închisorii și a stat în picioare în boxa martorilor, în loc să stea jos, cum se procedează în Norvegia, și a consultat mai multe foi de notițe.
Astfel, la începutul declarației sale de martor, Breivik a spus că profesia sa era cea de șef al unui partid politic - Statul Nordic - și al ”altor câteva organizații pe care nu vreau să le menționez”.
Acesta a ținut să sublinieze că nu era el însuți periculos, ci că devenise un personaj asupra căruia nu mai avea control. ”Este o persoană complet diferită de mine, este un personaj asupra căruia am pierdut controlul și care este folosit de extrema dreaptă”, a spus Breivik.
Cazul este programat să se desfășoare până vineri, iar decizia judecătorului va fi emisă în următoarele săptămâni.
Citește și: ”Cel mai căutat deținut”. Liderul grupării criminale Los Choneros a dispărut dintr-o închisoare din Ecuador
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News