Norvegia spune că a finalizat vânzarea a 32 de avioane F-16 de ocazie către România
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 08 iun 2023, 20:35
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Norvegia a anunţat joi că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene, transmite France Presse. Principul acestei vânzări fusese anunţat în noiembrie, pentru o sumă de 388 milioane de euro. 

'Vânzarea va întări şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate ce are Ucraina ca vecin', a transmis ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat.

Într-o conferință de presă cu media internațională la finalul lunii mai, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a afirmat că nu există posibilitatea de a modifica acest contract în favoarea unei livrări de avioane către Ucraina pentru a sprijini respingerea invaziei ruse. Cu cele 32 de avioane și alte 17 achiziționate de la Portugalia, România va moderniza forțele sale aeriene, renunțând în mai la vechile avioane Mig-21 LanceR de fabricație sovietică.

Înaintea livrării lor României, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services. Norvegia îşi modernizează ea însăşi flota cu avioane F-35 mai avansate ale producătorului american Lockheed Martin, intenţionând să achiziţioneze până la 52 de aparate.

Fabricate de compania americană General Dynamics, cele mai recente avioane F-16 ale Norvegiei au fost retrase din serviciu la începutul anului 2022. Din cele 57 de avioane considerate ca putând face obiectul unei vânzări de către Norvegia, un număr de până la alte 12 au fost vândute grupului privat american Draken International, însă nu au fost încă livrate.

Teoretic, ţara scandinavă dispune de câteva avioane care ar putea fi furnizate Ucrainei în cazul în care autorităţile decid să se alăture coaliţiei de state occidentale care intenţionează să livreze F-16 către Kiev. Guvernul norvegian a anunţat că va analiza modalităţi de a contribui la pregătirea personalului ucrainean pentru a opera aceste aeronave F-16, fără a lua în discuţie în prezent posibila furnizare de avioane către Kiev.

Citește și - Norvegia va sprijini programele de pregătire pentru piloţii ucraineni pe avioanele F-16 (ministrul apărării)

Norvegia va sprijini programele de pregătire pentru piloţii ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, a declarat, miercuri, ministrul norvegian al Apărării, Arild Gram.

Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat, vineri, programele de pregătire pentru piloţii ucraineni pe avioanele de luptă F-16, iar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a asigurat pe Biden că aeronavele nu vor fi folosite pentru a intra pe teritoriul Rusiei.

"Guvernul susţine această iniţiativă şi are în vedere modul în care Norvegia poate contribui împreună cu aliaţii şi partenerii", a spus Gram. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?