Nori negri peste Europa: Economia Italiei, în declin
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Italia înregistrează primul declin al economiei din ultimii patru ani.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, economia Italiei s-a contractat în trimestrul trei din 2018 din cauza scăderii cererii pe plan intern, arată datele revizuite publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (Istat), transmit Reuters şi ANSA. Scăderea trimestrială a PIB-ului de 0,1% în perioada iulie-septembrie reprezintă primul declin din trimestrul doi din 2014, a precizat Istat.

În ritm anual, economia a crescut cu 0,7% în trimestrul trei din 2018, faţă de un avans de 0,8% anunţat de Istat în estimarea preliminară de luna trecută. Cheltuielile de consum şi investiţiile au scăzut în trimestrul trei din 2018 cu 0,1% şi, respectiv, 1,1%, Noul Guvern de la Roma a revizuit estimările privind creşterea economiei italiene în 2018 la 1,2%, faţă de un avans de 1,5% previzionat în aprilie de Executivul precedent.

Obiectiv greu de îndeplinit

După declinul din trimestrul trei, analiştii se aşteaptă ca obiectivul Guvernului să fie dificil de îndeplinit. Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze un avans de 1,1% anul acesta, previzionează Comisia Europeană, faţă de 1,2% estimat de Guvernul de la Roma. În 2019, creşterea ar urma să fie de 1,2% (comparativ cu 1,5% în proiectul de buget al Italiei), iar în 2020 expansiunea va fi de 1,3% (faţă de 1,6% prognozată de autorităţile italiene).

De asemenea, Istat a anunţat vineri că rata şomajului în Italia a urcat la 10,6% în octombrie, de la 10,4% luna precedentă. Aproximativ 2,74 de milioane de persoane nu erau angajate în octombrie, în creştere cu 64.000 faţă de septembrie. Numărul de angajaţi a urcat cu 9.000 luna trecută, în timp ce rata angajării s-a situat la 58,7%, stabilă comparativ cu luna precedentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel