Noi studii au confirmat ce tip de imunitate protejează cel mai bine împotriva SARS-CoV-2
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Noi studii au confirmat ce tip de imunitate protejează cel mai bine împotriva SARS-CoV-2  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Noi studii au confirmat ce tip de imunitate protejează cel mai bine împotriva SARS-CoV-2 / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un studiu la scară largă confirmă ce tip de imunitate protejează cel mai bine împotriva SARS-CoV-2.

Persoanele cu „imunitate hibridă”, care au fost vaccinate cu schema completă și infectate anterior cu COVID-19 au cea mai puternică protecție împotriva virusului, potrivit unor noi studii.

După doi ani de pandemie care a dus la infectarea a aproape 500 de milioane de oameni și vaccinarea a câteva miliarde, studiile au evidențiat importanța imunizării prin vaccinare pentru cei care au imunitate naturală după ce s-au recuperat de boală.

Unul dintre cele două studii publicate în revista medicală The Lancet Infectious Diseases a analizat datele privind sănătatea a peste 200.000 de persoane în 2020 și 2021 în Brazilia, țară puternic afectată, care are al doilea cel mai mare număr de decese cu COVID-19 din lume.

S-a constatat că, pentru persoanele care au avut deja COVID, vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au oferit o eficacitate de 90% împotriva spitalizării și a decesului, CoronaVac din China a avut 81% și Johnson & Johnson a avut o eficacitate de 58%.

„Toate aceste patru vaccinuri s-au dovedit că oferă o protecție suplimentară semnificativă pentru cei cu o infecție anterioară cu COVID-19”, a declarat autorul studiului Julio Croda de la Universitatea Federală din Mato Grosso do Sul.

„Imunitatea hibridă din cauza expunerii la infecții naturale și la vaccinare este probabil să fie eficientă la nivel global și ar putea oferi protecție pe termen lung chiar și împotriva variantelor emergente”, a spus Pramod Kumar Garg de la Institutul de Știință și Tehnologie a Sănătății din India.

Nivel ridicat de protecție după infectare

Între timp, un studiu care a folosit registrul național al Suediei până în octombrie 2021 a constatat că persoanele care s-au vindecat de COVID au păstrat un nivel ridicat de protecție împotriva reinfectării timp de până la 20 de luni.

Persoanele cu imunitate hibridă cu două doze de vaccin au avut un risc suplimentar cu 66% mai mic de reinfecție decât cei cu imunitate naturală.

Un studiu din Qatar publicat pe site-ul web de pre-publicare medRxiv săptămâna trecută o perspectivă asupra protecției oferite de imunitatea hibridă împotriva Omicron.

S-a constatat că trei doze de vaccin au avut o eficacitate de 52 la sută împotriva infecției simptomatice din subvarianta BA.2 Omicron - dar acest număr a crescut la 77 la sută atunci când pacientul fusese infectat anterior.

Studiul, care nu a fost revizuit de colegi, a constatat că „imunitatea hibridă rezultată din infecția anterioară și vaccinarea de rapel recentă conferă cea mai puternică protecție” împotriva subvariantelor BA.1 și BA.2, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel