Noi ne relaxăm, dar OMS avertizează privind apariția lui XE, noua variantă de Omicron care ar putea fi cea mai contagioasă din istorie
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
După doi ani de pandemie marcată de restricții, avertismente și apeluri la responsabilitate, multe țări fac ultimii pași către normalitatea absolută.

În timp ce guvernele se îndreaptă spre normalitatea anterioară pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății nu se obosește să avertizeze că boala nu a plecat dintre noi. Din contră! 

Virusul, într-adevăr, continuă să circule în întreaga lume. Acești doi ani au arătat că cu cât mai multă mobilitate, cu atât mai multă transmitere și, prin urmare, cu atât este mai probabil ca virusul să sufere mutații.

Acest proces continuă și astăzi, iar OMS a raportat apariția a trei noi variante desemnate ca XD, XF și XE, ultima fiind cea mai periculoasă. XD și XF sunt combinații de Delta și Omicron, în timp ce XE rezultă din combinația dintre varianta originală a Omicron (BA.1) și BA.2.


Prima depistare a acestei noi versiuni a coronavirusului a avut loc pe 19 ianuarie în Marea Britanie, iar de atunci au fost confirmate 637 de cazuri în țară, iar XE a ajuns în Thailanda și Israel.

Organizația Mondială a Sănătății susține că există o lipsă de cercetări pentru a determina pericolul XE, dar ar putea fi cea mai transmisibilă variantă de până în prezent.

Omicron a devenit cel mai contagios virus din istorie, este cu 70% mai infecțios decât versiunea originală.

Subtipul BA.2 este predominant în Spania și este mutația care prezintă cele mai multe diferențe față de Omicron original, astfel încât combinația celor două a alertat comunitatea științifică, notează 20min.es.

VEZI ȘI: Bilanț COVID-19, 4 aprilie 2022. Peste 1.300 de noi cazuri și 12 morți

Autorităţile au anunţat ultimul bilanţ al infectărilor şi deceselor cauzate de COVID-19 în România.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.332 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 97 mai puține față de ziua anterioară. 160 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 126 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.565 cu 28 mai mult față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 381 persoane, cu 4 mai puțin decât în ziua anterioară.

Dintre cei 381 pacienți internați la ATI, 327 sunt nevaccinați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel