Noi manuale de istorie în Rusia. Reunificarea Germaniei este descrisă drept „anexarea RDG“
Noile manuale de istorie din Federația Rusă prezintă reunificarea Germaniei drept „anexarea RDG“.
Ambasadorul Germaniei în Rusia, Alexander Graf Lambsdorff, a subliniat rolul Moscovei în reunificarea ţării sale într-un discurs susţinut luni în cadrul unui eveniment organizat la ambasadă cu ocazia celei de-a 33-a aniversări de la reunificarea fostei Germanii de Est cu Republica Federală Germană (RFG), dar cu toate acestea a criticat politica actuală a Moscovei, informează marţi dpa.
Aceasta în timp ce reunificarea Germaniei este denumită drept "anexarea RDG" (Republica Democrată Germană) în noile manuale de istorie din Rusia, potrivit serviciului în rusă al Deutsche Welle.
"Fără partenerii noştri din SUA, Franţa şi Marea Britanie, dar şi din Uniunea Sovietică la acea vreme, Ziua Unităţii Germane nici nu ar fi existat", a recunoscut Lambsdorff, potrivit căruia căderea Zidului Berlinului a fost de asemenea o consecinţă a "dorinţei puternice de libertate a popoarelor din Europa Centrală şi de Est".
În prezent Ucraina este cea care luptă pentru "libertate, securitate şi suveranitate naţională", iar Rusia este cea care seamănă violenţă în ţara vecină, a afirmat şeful misiunii diplomatice germane.
Violenţa este, de asemenea, îndreptată spre interior, spre criticii şi disidenţii din Rusia, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că activitatea diplomatică va duce la o schimbare a politicii Rusiei pe termen lung. "Sunt convins: nu violenţa va avea ultimul cuvânt", a declarat Lambsdorff, care şi-a preluat mandatul în luna august.
De la începerea războiului în Ucraina, relaţiile între Berlin şi Moscova s-au tensionat, iar misiunea diplomatică germană la Moscova funcţionează la ora actuală cu un personal redus, după expulzarea reciprocă de ambasadori.
În urmă cu 33 de ani, la 3 octombrie 1990, Republica Democrată Germană s-a reunificat oficial cu Republica Federală Germană, iar nemţii au început să trăiască din nou într-un singur stat.
Acest capitol al istoriei germane este indisolubil legat de istoria URSS şi a fostului ei preşedinte Mihail Gorbaciov. Dacă atât publicul larg, cât şi istoricii s-au obişnuit de mult cu diferenţele de evaluare a rolului lui Gorbaciov - în Rusia şi în Occident - noua interpretare a reunificării Germaniei, prezentată în noul manual de istorie pentru elevii claselor a XI-a din Rusia a stârnit emoţie şi critici în Germania, întrucât "reunificarea" este catalogată drept "anexare" ("anschluss") a Germaniei de Est de către RFG, potrivit Deutsche Welle.
Deşi autorul manualului este Vladimir Medinski, fost ministru al educaţiei şi consilier al preşedintelui Vladimir Putin din ianuarie 2020, istoricii germani consideră că Putin însuşi este cel care "a rescris" istoria Germaniei în noul manual, notează Deutsche Welle.
În compartimentul "Noua gândire şi schimbări în politica externă" din acest manual există un pasaj în care se afirmă că retragerea unilaterală a trupelor sovietice din ţările din Europa Centrală şi de Est în 1989 a fost o "decizie nechibzuită" care a dus la o slăbire a prezenţei militare a URSS în ţările aliate şi a provocat o "intensificare bruscă a sentimentelor naţionaliste şi antisovietice", de care a profitat Occidentul colectiv, conform postului citat de radio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News