Noi ipoteze privind viața extraterestră. Roverul Curiosity a extras de pe Marte mostre asemănătoare celor din Australia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Noi ipoteze privind viața extraterestră. Roverul Curiosity a extras de pe Marte mostre asemănătoare celor din Australia   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Noi ipoteze privind viața extraterestră. Roverul Curiosity a extras de pe Marte mostre asemănătoare celor din Australia / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
De-a lungul timpului, roverul Curiosity a făcut mai multe foraje pe Marte, iar elementele extrase oferă detalii despre posibilitatea existenței vieții extraterestre pe Planeta Roșie.

Fiind baza pentru întreaga viață de pe Pământ, descoperirea carbonului pe alte planete îi încântă mereu pe oamenii de știință, iar roverul Curiosity de pe Marte a găsit o combinație neobișnuită de element chimic care ar putea indica ipotetic existența unei vieți extraterestre.

Acesta este unul dintre cele trei scenarii diferite despre care experții cred că ar fi produs carbonul găsit în sedimentele din craterul Gale, colectat pe parcursul a nouă ani, din august 2012 până în iulie 2021. Un total de 24 de probe de pulbere au fost încălzite de Curiosity pentru a separa substanțele chimice individuale, dezvăluind o mare variație în ceea ce privește amestecul de izotopi de carbon 12 și carbon 13: cei doi izotopi de carbon stabili care pot dezvălui modul în care ciclul carbonului s-ar fi schimbat în timp.

Sistemul solar trece printr-un nor gigantic de praf

Ceea ce face ca aceste variații să fie deosebit de fascinante, unele mostre îmbogățite cu carbon 13, iar altele extrem de epuizate, este că indică procese neconvenționale diferite de cele create de ciclul carbonului în epoca modernă a Pământului.

„Cantitățile de carbon 12 și carbon 13 din sistemul nostru solar sunt cantitățile care au existat la formarea sistemului solar”, spune cercetătorul Christopher House de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

„Ambele există în orice, dar pentru că carbonul 12 reacționează mai repede decât carbonul 13, analiza cantităților relative ale fiecăruia din probe poate dezvălui ciclul carbonului”, a completat acesta.

O explicație pentru existența carbonului este un nor molecular gigant de praf. Sistemul solar trece prin unul dintre acestea la fiecare aproximativ două sute de milioane de ani, iar efectul de răcire pe care îl creează lasă depozite de carbon în urma lui. Acesta este un scenariu plauzibil, spune echipa, dar care necesită mai multe investigații.

Viața de pe Marte ar fi putut influența existența carbonului

Alternativ, conversia CO2 în compuși organici (cum ar fi formaldehida) prin procese abiotice (non-biologice) ar putea explica ceea ce a descoperit Curiosity. În acest caz, lumina ultravioletă ar fi putut fi declanșatorul. Este ceva despre care oamenii de știință au emis ipoteza, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma dacă acest lucru este sau nu ceea ce se întâmplă de fapt.

Aceasta este cea de-a treia explicație, și anume că fie lumina ultravioletă, fie microbii transformau cândva metanul produs prin procese biologice, așa cum se creează carbonul ca rezultat al vieții. Cercetătorii spun că vor avea nevoie de mai multe dovezi înconjurătoare pentru a fi siguri de acest lucru, dar există câteva similitudini pe Pământ.

„Probele extrem de epuizate în carbon 13 sunt la fel ca probele din Australia prelevate din sedimente care aveau 2,7 miliarde de ani”, spune Christopher House.

„Acele mostre au fost cauzate de activitatea biologică atunci când metanul a fost consumat de covoarele microbiene antice, dar nu putem fi siguri că așa s-a întâmplat și pe Marte, deoarece este o planetă care s-ar fi putut forma din materiale și procese diferite decât Pământul”.

Cercetării i s-a alăturat recent roverul Perseverance, care plănuiește să aducă roci marțiane pe Pământ, mai degrabă decât să experimenteze pe ele in situ. Acestea vor dezvălui mult mai multe informații în următorii ani.

„Toate cele trei posibilități indică un ciclu neobișnuit al carbonului, spre deosebire de orice există pe Pământ astăzi”, spune House.

„Dar avem nevoie de mai multe date pentru a ne da seama care dintre acestea este explicația corectă. Suntem precauți cu interpretarea noastră”, a mai spus acesta, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel