Noi inculpări în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia, la cinci ani de la crimă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Anna Politkovskaia
Anna Politkovskaia

Comitetul de anchetă al Parchetului rus a anunţat vineri, ziua în care se împlinesc cinci ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, noi inculpări pentru această crimă, deşi cel care a comandat-o şi motivul nu au fost încă stabilite.

Lom-Ali Gaitukaiev, un bărbat originar din Cecenia, şi Serghei Hadjikurbanov, un fost poliţist, au fost inculpaţi pentru asasinat în grup organizat, se arată într-un comunicat al Comitetului.

Gaitukaiev a "primit în iulie 2006, în schimbul unei remuneraţii, ordinul de a o ucide pe jurnalista" de la ziarul de opoziţie Novaia Gazeta.

În acest scop, el a recrutat un locotenent-colonel de la poliţia din Moscova, Dmitri Pavliucenkov (arestat la sfârşitul lui august), pe fostul poliţist Serghei Hadjikurbanov şi pe fraţii ceceni Rustam, Djabrail şi Ibraghim Mahmudov.

Pavliucenkov este acuzat că a asigurat logistica asasinatului.

Rustam Mahmudov este, potrivit anchetatorilor, cel care a împuşcat-o pe jurnalistă, ceilalţi acuzaţi fiind cercetaţi pentru rolul lor de complici.

Hadjikurbanov şi fraţii Mahmudov au fost achitaţi în acest caz după un prim proces, în 2009, care nu a dus la descoperirea celui care a comandat crima.

Dar în 2010, Curtea Supremă rusă a retrimis cazul Parchetului şi ancheta a fost redeschisă cu aceiaşi suspecţi.

Rustam Mahmudov, care nu fusese arestat în momentul procesului, a fost judecat în contumacie. El a fost arestat în mai.

Anchetatorii nu au identificat niciodată mobilul şi persoana care a comandat crima, dar admit că Politkovskaia a fost asasinată din cauza"activităţii sale profesionale".

Anna Politkovskaia era unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care denunţau încălcarea drepturilor omului în Cecenia şi care criticau deschis abuzurile regimului condus de Vladimir Putin, fost preşedinte (2000-2008) şi actual premier rus, care şi-a anunţat intenţia de a reveni la Kremlin după prezidenţialele din martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel