Data actualizării:
Data publicării:

Niște semnale spiralate misterioase au fost observate în creierul uman

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

În creierul uman au fost observate semnale misterioase în spirală care se învârteau asemeni unor vortexuri.

Oamenii de știință de la Universitatea din Sydney și de la Universitatea Fudan au descoperit aceste unde cerebrale spiralate care apar în mod natural peste stratul exterior al creierului, scrie Interesting Engineering.

„Aceste modele spiralate prezintă o dinamică complicată și complexă, mișcându-se pe suprafața creierului în timp ce se rotesc în jurul punctelor centrale cunoscute sub numele de singularități de fază. La fel ca vârtejurile acționează în turbulențe”, a spus Pulin Gong, profesor asociat la Universitatea din Sydney, într-un comunicat oficial.

Semnalele spiralate au fost dezvăluite la RMN

Semnalele au fost identificate în scanări ale creierului a 100 de tineri sănătoși folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). Ele au apărut atât în timp ce un individ se odihnea, cât și în timp ce îndeplinea anumite sarcini.

Aceste spirale au fost observate pe cortexul cerebral - stratul cel mai exterior al creierului. Zona este responsabilă pentru o varietate de funcții cognitive, inclusiv percepția, memoria, atenția, limbajul și conștientizarea.

Potrivit cercetătorilor, undele cerebrale spiralate organizează procesele cognitive funcționând ca o legătură care conectează diferite părți ale creierului. Acest lucru poate permite creierului nostru să proceseze informații mai rapid atunci când desfășoară activități complexe.

Aceste semnale spiralate par să apară la „limitele” din creier care separă în mod normal diverse zone funcționale. Cel mai probabil, spirala conectează zone separate în rețele prin mișcare, permițând transmiterea optimă a comenzii între diverse rețele cerebrale.

„În cercetarea noastră, am observat că aceste spirale ale creierului care interacționează permit reconfigurarea flexibilă a activității creierului în timpul diferitelor sarcini care implică procesarea limbajului natural și memoria de lucru, pe care le realizează prin schimbarea direcțiilor lor de rotație”, a spus Yiben Xu, student doctorand și autorul principal al acestui studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel