Nike neagă că a existat un sistem de dopaj sistematic pus la punct de Alberto Salazar
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp

Mark Parker, preşedintele companiei Nike, a ripostat la acuzaţiile despre existenţa unui sistem de dopaj sistematic pus la punct de antrenorul Alberto Salzar şi susţine că experimentele cu medicamente ce îmbunătăţesc perfomanţa avea ca scop de fapt prevenirea dopajului, relatează AFP.

Documentele prezentat de Agenţia americană antioping (USADA) au dezvăluit că Parker şi alţi oficiali de top de la Nike au fost informaţi periodic de Alberto Salazar, şeful proiectului Nike Oregon (NOP), despre experienţele pe care USADA le-a descris ca o conduită de orchestrare şi facilitare a dopajului.

Într-un document intern al Nike, care a intrat în posesia AFP, Mark Parker susţine că nu a existat nicio iniţiativă destinată dopării sistematice a atleţilor: Ideea asta mă îmbolnăveşte.

Nike a intrat în colimator după ce Alberto Salazar a fost suspendat pentru patru ani de USADA, pentru încălcarea codului antidoping în cadrul proiectului Nike Oregon, creat în 2001 cu obiectivul de a revigora probele de fond în SUA.

USADA a dezvăluit după şase ani de anchetă o serie de derapaje a reputatului antrenor, de la experienţe pe sportivi cu injecţii cu aminoacizi, cu testosteron, la documente medicale falsificate.

Într-un email din 2011, Salazar îi explica lui Parker că a efectuat un test pe unul dintre antrenorii de la NOP, căruia i-a injectat un litru cu un amestec de aminoacizi şi glucoză, într-o doză superioară celei permise de WADA. Doi ani mai târziu, într-un alt email, doctorul Jeffrey Brown, care colabora la NOP, evoca experienţe cu testosteron sub formă de gel. Într-un răspuns, Parker se arăta interesat de determinarea cantităţii minimă de hormon masculin pentru declanşarea unui test pozitiv.

Mark Parker a ieşit însă la atac şi susţine că USADA a tras concluzii înşelătoare, pentru că Salazar era îngrijorat că atleţii de la NOP ar putea fi victimele unui sabotaj, prin aplicarea unui gel de testosteron de către adversari.

Şeful Nike şi-a reiterat susţinerea pentru Alberto Salazar, care a acţionat cu bună credinţă şi nu încălcat regulile.
AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel