Nicușor Halici, prefectul de Vrancea, solicită anchetă la Serviciul de Ambulanţă, după ce un medic ar fi refuzat să însoţească un pacient
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 07 iun 2022, 16:01
WhatsApp
Nicușor Halici, prefectul de Vrancea
Nicușor Halici, prefectul de Vrancea
Nicușor Halici,  prefectul judeţului Vrancea, a declarat, marţi, că va solicita o anchetă a Corpului de control al Ministerului Sănătăţii (MS) la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, după ce un medic ar fi refuzat să însoţească un pacient transferat la Iaşi cu ambulanţa. 

'Există în continuare câteva contradicţii între ceea ce spun cei de la SAJ şi cei de la spital. O să vedem, pentru că o să cer Corpului de Control al MS în cadrul SAJ, să lămurească exact situaţia, pentru că mi se pare anormal să pui în risc viaţa unui om, în condiţiile în care puteau fi chemaţi medici de acasă să însoţească pacientul sau putea să aştepte pacientul până a doua zi când exista echipaj cu medici şi să nu îi fie pusă viaţa în pericol.

Medicul curant a cerut ambulanţă cu medic, cei de la Ambulanţă trebuiau să îndeplinească solicitarea exactă aşa cum a solicitat medicul curant. Că doctorul de la Ambulanţă, şef de tură, a desemnat un medic să meargă şi acela a refuzat, o va stabili Corpul de Control şi după aceea vor urma şi sancţiunile pentru cei care se fac vinovaţi, în măsura în care se fac vinovaţi. Lucrurile oricum nu trebuie lăsate aşa.

(...) Nu putem să tratăm cu superficialitate şi să intervenim asupra unor decizii ale unor medici curanţi care ştiu mult mai bine starea pacientului care urmează a fi transferat', a declarat Nicuşor Halici. Săptămâna trecută, o pacientă de la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) 'Sf. Pantelimon' care trebuia transferată la un spital din Iaşi a plecat de la Focşani cu o ambulanţă fără medic, deşi medicul curant solicitase transferul cu o ambulanţă cu medic, având în vedere starea de sănătate a pacientei.

Pe drum, pacienta s-a simţit rău, fiind nevoie de intervenţia unui echipaj de ambulanţă cu medic. Potrivit prefectului, timp de două ore directorul medical de la Ambulanţă şi medicul curant al pacientei au discutat telefonic despre necesitatea prezenţei unui medic pe ambulanţa care urma să facă transportul. 'Au existat discuţii telefonice între directorul medical de la Ambulanţă şi medicul curant al pacientei, în care cei doi să se convingă că pacienta nu ar avea nevoie de un medic pe ambulanţă.

Deşi, chiar dacă era într-o stare stabilă pe moment, având în vedere că este totuşi într-un stadiu terminal, starea ei se putea schimba de la o oră la alta, lucru care s-a şi întâmplat pe timpul transportului şi s-a văzut că a fost o decizie greşită a directorului medical de a convinge medicul curant să schimbe tipul de ambulanţă în ambulanţă fără medic', a spus Halici.

Explicaţia SAJ Vrancea pentru faptul că pacienta a plecat cu o ambulanţă fără medic ar fi fost aceea că exista în tot judeţul un singur medic pe o ambulanţă de tip 0. 'Era un medic pe o ambulanţă de tip 0, care intervine în situaţie de risc sau de accidente majore şi nu puteam lăsa judeţul fără o astfel de ambulanţă. Dar mai erau şi alţi medici care puteau suplini. Iar dacă nu puteau totuşi suplini acei medici care să vină de acasă, transferul putea aştepta până a doua zi.

Pacienta era mult mai în regulă să rămână în cadrul spitalului şi după aceea să fie transferată, în siguranţă, cu medic, la spitalul de transfer', a mai afirmat Nicuşor Halici. Prefectul Nicuşor Halici a convocat, marţi, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii conducerii SJU Focşani, ai SAJ Vrancea şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea privind aplicarea protocoalelor specifice colaborării dintre SJU Focşani şi SAJ Vrancea, ca urmare a celor întâmplate în cursul săptămânii trecute, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?