Nicu Ștefănuță, reacție după ce AUR și SOS au votat împotriva a doi români: Un paradox pentru niște iubitori de țară
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Nicu Ștefănuță (Verzii/ALE), singurul eurodeputat român care și-a câștigat locul în PE în urma unei campanii ca independent, le-a răspuns europarlamentarilor AUR și SOS care au refuzat să îl voteze atât pe el, cât și pe Victor Negrescu (PSD/ S&D) în funcțiile de vicepreședinte al Parlamentului European.

„În primul rând, este în interesul țării din care vii ca un compatriot să fie votat în funcțiile cheie ale Uniunii Europene. De altfel, aceasta era în general și cutuma la nivelul UE. Să nu votezi pentru ca un om din aceeași țară să acceadă la o asemenea funcție este clar împotriva intereselor țării pe care spui că o reprezinți. 

Un paradox, dacă ne gândim că doamna Șoșoacă și echipa trimisă la Bruxelles de domnul Simion au făcut o pasiune din a poza în mari patrioți și iubitori de țară. 

În al doilea rând se dovedește că este real ceea ce am spus de mai mult timp. Faptul că România a trimis, în actuala delegație, nu mai puțin de opt oameni în jurul cărora se va face cordon sanitar, nu face decât să lucreze împotriva intereselor țării noastre. Aceștia nu vor avea putere de decizie în cadrul Uniunii Europene, nu vor face decât să latre în jurul mesei. 

Dar acest lucru mă ambiționează și mai tare să dau totul pentru ca România să fie reprezentată cu adevărat la nivelul instituțiilor Uniunii Europene”, a declarat Nicu Ștefănuță pentru redacția noastră.

Victor Negrescu a comentat știrea, la rândul lui, săptămâna trecută. Acesta a declarat:

„Pe mine și domnul Ștefănuță, europarlamentarii SOS și mai toți de la AUR au spus deja public că nu ne-au votat. Cel mai important pentru România este că, dacă lucrurile vor mai continua așa, țara va pierde voturi. Gândiți-vă că noi ne coordonăm pe toate subiectele importante pentru țară - fie că vorbim despre aderarea României la spațiul Schengen, fie că vorbim despre ajutoare pentru fermieri și așa mai departe”.

Nicolae Ștefănuță și Victor Negrescu, vicepreședinți ai Parlamentului European

Eurodeputații români Nicolae Ștefănuță și Victor Negrescu au fost aleși marți în funcția de vicepreședinți ai Parlamentului European. Dintre cele 14 posturi de vicepreședinte disponibile, 11 au fost ocupate în prima rundă de vot.

În cadrul scrutinului, Victor Negrescu a obținut 394 de voturi, iar Nicolae Ștefănuță a primit 347 de voturi. Aceștia se alătură celorlalți eurodeputați care au fost aleși în primul tur: Sabine Verheyen (604 voturi), Ewa Kopacz (572 voturi), Esteban Gonzales Pons (478 voturi), Katarina Barley (450 voturi), Pina Picierno (405 voturi), Martin Hojsik (393 voturi), Christel Schaldemose (378 voturi), Javi Lopez (377 voturi) și Sophie Wilmes (371 voturi).

Tot marțea trecută, Roberta Metsola, eurodeputata malteză și membră a Partidului Popular European, a fost realeasă președinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate. Metsola, care a preluat funcția după decesul lui David Sassoli în ianuarie 2022, a obținut 562 de voturi dintr-un total de 623 voturi valabil exprimate. Irene Montero, eurodeputata spaniolă din grupul Stângii Europene, a candidat și ea pentru președinția PE, obținând 61 de voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel