Data publicării:

România vs. alte țări din Europa în protecția copilului. Natalia Intotero anunță înăsprirea legislației. ”Nici vorbă că statul fură copiii”

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Politica
WhatsApp
Natalia Intotero / Foto: Agerpres
Natalia Intotero / Foto: Agerpres

Pot să apară legi mai stricte în ceea ce privește protecția socială a copiilor în România. 

Alegeri prezidentiale 2024

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, deschide lista PSD Hunedoara pentru Camera Deputaților. Ea a vorbit, în dialog cu jurnalistul Val Vâlcu, despre necesitatea unor legi mai stricte în ceea ce privește protecția socială a copiilor. 

"O astfel de atitudine a părintelui este interzisă..."

Val Vâlcu: „Doamna ministru, că tot vorbim despre drepturile copilului, sigur, procesul legislativ este important, trebuie să existe reguli clare și instituții care să intervină atunci când aceste drepturi sunt încălcate. Însă avem și o problemă legată de reacția specifică a societății. De exemplu, acum două săptămâni, un adult – că nu pot să-i spun părinte – își ținea copilul în dreptul volanului, fără centură, evident, și participa în trafic cu manevre periculoase. Știu că este căutat de poliție. Aproape zilnic vedem părinți care au copilul pe locul din față, fără centură, îl țin în brațe pe scaunul din dreapta sau permit copiilor să stea în picioare pe bancheta din spate. În alte țări, astfel de comportamente sunt sancționate cu decăderea din drepturile părintești. Practic, instituțiile de protecție socială preiau copilul respectiv. La noi, aceste instituții nu par foarte active.”

Natalia Intotero: „Acum, să știți că, din punct de vedere legislativ, o astfel de atitudine a părintelui este interzisă. A fost, ca să spun așa – chiar dacă nu este cea mai potrivită exprimare – norocos că nu a întâlnit un echipaj de poliție. Așa cum ați menționat și dumneavoastră, poliția îl caută în momentul de față.”

Val Vâlcu: „Dar, dacă îl vor găsi, pe lângă amendă și suspendarea permisului, credeți că ar trebui luată în calcul și o intervenție mai fermă a organelor de protecție a copilului?”

"Cel puțin o dată pe an, să-i asculte pe copii"

Natalia Intotero: „Categoric, ar trebui luată o astfel de măsură. Totuși, înainte de a lua astfel de măsuri, eu cred că putem face câteva lucruri în plus. Vă dau un exemplu. Pe 27 august am fost implicată într-un accident de mașină. În momentul impactului, mă aflam pe bancheta din spate și purtam centura de siguranță. Dacă nu aș fi avut centura, cu siguranță astăzi nu aș mai fi fost aici să putem discuta.

De aceea, consider că orice persoană care își dorește să obțină un permis de conducere ar trebui să treacă printr-un test practic. Am înțeles că, în cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție, există simulatoare care permit să experimentezi o rostogolire sau un impact, astfel încât să conștientizezi că, chiar și la o viteză mai mică, se pot întâmpla lucruri grave. Așa realizezi ce ți se poate întâmpla, cum îți poate fi afectată sănătatea sau chiar cum îți poți pierde viața.

Cred că legislația ar trebui să includă o astfel de prevedere. Toți cei care instruiesc viitorii șoferi ar trebui să aibă și posibilitatea de a organiza aceste teste. Ulterior, odată ce astfel de teste devin obligatorii, putem să impunem și măsuri mai drastice în baza protecției copiilor. Ne reamintim anul 2022-2023, când a fost discuția legată de prevenirea separării copilului de familie. A fost o lege. Acea lege s-a votat în Parlament, iar scopul ei este construcția celor 150 de centre de zi pentru copiii aflați în dificultate. Era o prevedere asumată de România în fața Comisiei Europene. Nici vorbă că statul fură copiii sau că statul vrea să ia copiii de la familii. Atunci s-a creat foarte multă emoție. Eu cred că orice modificare legislativă în acest sens ar trebui să fie fundamentată pe discuții cu asociațiile de părinți, cu societatea civilă și, inclusiv, cu copiii.  

Un alt proiect de lege pe care l-am trecut, și suntem prima țară din lume cu un astfel de proiect, este implicarea copiilor în procesul decizional. Ceea ce înseamnă că toate instituțiile statului, începând de la reprezentanții unităților administrativ-teritoriale – comune, orașe, municipii, consilii județene, Guvern, Parlament, Administrația Prezidențială – au obligația, cel puțin o dată pe an, să-i asculte pe copii. Poate nu vă vine să credeți câte idei valoroase aduc aceștia prin astfel de propuneri.  

Părinții care, prin atitudinea lor, demonstrează inconștiență și nepăsare cu privire la viața copiilor lor, ar trebui să poată fi sancționați. Toate aceste propuneri nu ar trebui să vină doar de la un om politic, ci și de la societatea civilă, asociațiile de părinți, consiliul elevilor și altele. În acest mod, pedeapsa aplicată părinților inconștienți devine acceptabilă pentru majoritatea românilor. Este regretabil că trebuie să avem astfel de atitudini în România astăzi.”

Partidul Social Democrat - PSD, CMF 11240017

Astăzi, 21 noiembrie, Natalia Intotero a fost invitata lui Val Vâlcu în emisiunea DC Votez, live pe DCNews, DCNewsTV și ȘtiriDiaspora. Ea candidează pentru Camera Deputaților, deschizând lista PSD Hunedoara.

Ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, aceasta are, recent, ca teme majore de interes drogurile și dreptul la decizie al tinerilor. A pus copilul pe primul loc, anul 2025 urmând a-i fi dedicat. În calitate de candidat de Hunedoara pentru Camera Deputaților, afirmă că își va dedica energia pentru Strategia Națională ”Copii Protejați, România Sigură” 2023-2027 și Garanției Europene pentru Copii.  Scopul principal este reducerea sărăciei și excluziunii sociale pentru 500.000 de copii, până în 2030. Strategia cuprinde, de asemenea, acțiuni și proiecte în sprijinul copiilor, tinerilor și persoanelor victime ale violenței. 

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel