Nicu Popescu: Republica Moldova nu vrea nici federalizare şi nici noi iniţiative în relaţia cu Uniunea Eurasiatică
Republica Moldova categoric nu îşi doreşte şi nu poate reveni la discuţiile cu privire la subiectul federalizării republicii în cadrul reglementării transnistrene, a declarat joi ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, după vizita efectuată în urmă cu o zi Moscova, reiterând totodată poziţia guvernului său faţă de Uniunea Eurasiatică: niciun fel de noi iniţiative, informează Radio Chişinău.
'Pentru Republica Moldova este de o importanţă majoră să continue eforturile diplomatice pentru a obţine retragerea trupelor ruse, reactivizarea eforturilor diplomatice privind casarea muniţiilor din localitatea Cobasna', a afirmat Nicu Popescu, adăugând că le-a explicat interlocutorilor ruşi, (între care ministrul rus de externe Serghei Lavrov, modul în care vede Chişinăul dezvoltarea politicii externe a Republicii Moldova: 'determinare continuă de a debloca relaţiile cu Uniunea Europeană, de a dezvolta în continuare dialogul cu NATO'. Referitor la distrugerea muniţiilor ruseşti de la Cobasna, Nicu Popescu a declarat că la acest proces vor participa, în afară de Rusia, de asemenea SUA şi UE, în calitatea de membri OSCE şi participanţi la formatul de negocieri '5+2' (Chişinău, Tiraspol, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE şi SUA ca observatori), conform portalului Deschide.md.
Procesul de casare nu ţine doar de relaţiile bilaterale moldo-ruse, ci implică conectarea celorlalţi parteneri internaţionali, a spus Popescu, adăugând că prin implicarea partenerilor externi vor fi înlăturate temerile privind consolidarea prezenţei ruse în regiune în cadrul respectivului proces. 'Am reiterat că Republica Moldova nu îşi doreşte şi nu poate reveni la discuţii privind federalizarea sau la condiţiile de reglementare a conflictului transnistrean discutate anterior', a subliniat ministrul moldovean de externe, care reiterase cu o zi în urmă în cadrul vizitei la Moscova că guvernul său pledează pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria. Totodată, a spus el, 'Republica Moldova şi guvernul ei nu intenţionează să adopte iniţiative noi în relaţia cu Uniunea Eurasiatică, acest lucru nu stă la baza acelor înţelegeri de politică care stau la baza noii majorităţi parlamentare'. 'Guvernul Republicii Moldova nu îşi schimbă poziţia şi modul de abordare a Uniunii Economice Eurasiatice', a subliniat Nicu Popescu.
În mai 2018, Republica Moldova a obţinut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, în urma demersurilor intense ale preşedintelui prorus de la Chişinău, Igor Dodon. În acelaşi timp, ministrul de externe moldovean a reiterat după discuţiile avute în cadrul vizitei de la Moscova că Republica Moldova îşi doreşte normalizarea relaţiilor cu Federaţia Rusă, inclusiv din punct de vedere economic. Întrebat despre cererea exprimată de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, privind protejarea limbii ruse în Republica Moldova, Nicu Popescu a afirmat că pe teritoriul republicii nu există probleme pentru vorbitorii de limba rusă, conform Radio Chişinău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News