Nicu Ceaușescu, acuzații de SIDA în Belgia. DISCRIMINARE la adresa românilor, BLOCAJ total
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Situație revoltătoare în Belgia, în apropriere de Bruxelles, unde visul mai multor copii români de a participa la finalele Campionatului European de echitație este spulberat de ambiția personală a unui inspector veterinar care nu are la inimă România.

Mai exact, este vorba de un grup de circa 20 de cai, cai de concurs de sărituri peste obstacole, ce aparțin unor privați și care se află blocați în Belgia în zona Bruxelles-ului.

Caii au ajuns în Belgia cu intenția inițială de a pregăti o perioadă de antrenament în vederea participării la finalele Campionatului European de copii-juniori care se desfășoară la început de septembrie în Slovacia.

Deși copiii au parcurs doi ani de muncă, calificări, concursuri, cheltuieli materiale, efort fizic și psihic pe cheltuiala exclusivă a părinților, iar o parte din ei sunt la finele categoriei de vârstă, fiind la ultima șansă de a participa la turneul final, visul acestora este blocat de un inspector veterinar care ține întregul grajd în carantină, asta cu toate că animalele au toate avizele necesare la zi. Motivul invocat este unul medical.

(w670)

Situația este cu atât mai revoltătoare, cu cât în grajdul aflat în carantină se află și cai din Canada, Franța sau Anglia. Nici măcar intervenția federațiilor internaționale nu a putut schimba decizia inspectorului veterinar, mânat de ambiții împotriva României.

Contactat de DC News, Nicu Ceaușescu, nepotul de frate al lui Nicolae Ceaușescu și proprietar al unor cai, a precizat că există toate actele necesare pentru cai, aceștia nu sunt bolnavi și au analizele la zi.

”Caii au circulat în toată Europa. Eu, din 1995, am avut cel puțin 7-8 deplasări în Europa cu cai de concurs. Am solicitat întocmirea unui buletin de analiză pentru a plecat în Belgia conform deciziei 346/2010 a Consiliului Europei, care reglementează modul de circulare a cailor de abator și cailor de concurs.

S-a eliberat buletinul de analiză făcut de un institut național recunoscut de Uniunea Europeană, IDSA (Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală), cu ștampila Guvernului României. Ulterior s-a întocmit acest certificat TRACES, care se completează, este parolat, trece prin Comisia veterinară de la Bruxelles și ajunge la țara de destinație unde te duci să participi la concurs. Caii au toate analizele, s-a emis acest program, autoritățile belgiene l-au verificat, nu s-a făcut nicio observație, totul a fost ok, dacă era ceva ne spuneau. Excat ceea ce prevăd instrucțiunile Comisiei Veterinare a Consiliului European și a Federației Ecvestre Internaționale, lucru care se practică în toată Europa”, a declarat Nicu Ceaușescu.

Cum s-a ajuns la această situație? 

Primii trei cai au ajuns în Belgia, în jur de 6 iunie, unul din ei intrând în concurs imediat. Concursurile sunt organizate în diferite centre care sunt deschise doar pe perioada concursului, undeva la trei zile.

În rest, trei luni, așa cum își propusese și delegația României, caii stau într-un grajd ce aparține unui club. Grajdul a fost menționat pe documentul de plecare, iar toate datele de identificare sunt valabile.

Între timp, au mai sosit niște cai din România, în aceleași condiții, dar de data aceasta de la un club din Timișoara. Caii erau însoțiți de pașapoarte internaționale în care sunt trecute toate analizele la zi, din 90 în 90 de zile, când se fac teste pentru anemie infecțioasă (SIDA cailor), vaccinarea antigripală, tot ce este obligatoriu și prevăd normele internaționale.

Inspectoarea veterinară, potrivit unor surse, după ce a avut o altercație verbală cu patronul englez al clubului unde se află caii români, s-a deplasat și a blocat caii instaurând carantina. Motivul invocat a fost reprezentat de caii veniți din România, întrucât aceștia vin dintr-o țară contaminată cu anemie infecțioasă (SIDA cailor). Potrivit procedurii, în carantină au intrat și caii canadieni, fracezi, sau englezi din grajdul clubului respectiv.

Cailor le-au fost confiscate pașapoartele și li s-a interzis să iasă 30 de zile din curtea clubului, nemaiputând astfel participa la concurs.  

(w670)

Dialog al surzilor

Delegația română a contactat o echipă de avocați, dar autoritățile belgiene dădeau vina pe formularele de analiză românești. Acestea au trimis și un e-mail la ANSVSA, primind ulterior un răspuns. Nicu Ceaușescu precizează că s-au ”sesizat și Federația Ecvestră Română, Federația Ecvestră Europeană și Federația Ecvestră Internațională, care au făcut și ele demersuri la toate organismele belgiene. Președintele Federației Internaționale, în ultimă instanță s-a deplasat personal la grajd, el este chiar belgian. Ulterior, după discuții, nu s-a oferit niciun motiv”, spune acesta.

Ambiții personale și remarci rasiste la adresa României 

Inspectoarea veterinară, după remarci rasiste la adresa românilor, a transmis că ea judecă acest caz după legile belgiene, deși caii de concurs nu se supun regulilor cailor de abator. Mai mult, și într-o decizie a Consiliului Europei, este specificat: caii care vin dintr-un club sportiv, unde sunt supravegheați permanent - așa cum sunt și caii români blocați -, au pașapoarte și sunt verificați periodic, nu se supun normelor obligatorii pentru canii de abator.  

Toată tevatura e doar pentru caii care vin din România, lucru confirmat tocmai de inspectoarea veterinară.

După lungi discuții interminabile și o carantină de 30 de zile, s-au făcut testele. Desigur, ele au fost făcute de către autoritățile belgiene, pe banii românilor. Caii au ieșit fără niciun fel de urmă de anemie infecțioasă, motivul pentru care grajdul clubului a fost trecut sub carantină.

Mai mult, după alte serii de teste, toate negative, a urmat o decizie greu de înțeles a inspectoarei veterinare: prelungirea perioadei de carantină până pe 15 septembrie, în condițiile în care finala Campionatului European este programată înainte. Fără un motiv întemeiat, inspectoarea le-a transmis românilor aflați în Belgia că în cazul în care caii ar fi ajuns acolo după ce ar fi petrecut o perioadă în Austria sau Germania și nu ar fi venit direct din România, nu ar fi existat niciun fel de problemă. 

(w670)

Sesizare către Comisia Europeană, MAE și Prințul Charles

Contactat de DC News, Marius Marinescu, președinte fondator al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului, a declarat că Federația pe care o reprezintă va depune o sesizare în ceea ce privește situația cailor din România, scoși din concurs, deși au toate avizele sanitar veterinare necesare: ”O să facem o solicitare către Comisia Europeană, MAE și Prințul Charles. Vorbim de abuzuri, discriminare. Caii din Ungaria și fostele țări socialiste pot participa deși și la ei e suspiciune de anemie infecțioasă, dar caii români nu au nimic. Sunt verificați. Pe de altă parte vorbim și de rele tratamente, ei sunt ținuți la Bruxelles în grajd de o lună și jumătate. Vorbim de competiție neloială, noi, românii nu putem participa la competiție, ni se aduc prejudicii și financiare și de imagine”, ne-a declarat acesta.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel