Nicolae Ciucă: Nu se pune problema ca Iohannis să devină comisar european
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat joi că posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să ocupe o funcție de comisar european nu este luată în considerare.

Într-o conferință de presă desfășurată la sediul central al PNL, Ciucă a subliniat că discuția despre preluarea președinției interimare a României de către el este inutilă în acest context.

„În primul rând, nu se pune problema ca președintele Klaus Iohannis să ocupe o funcție de comisar european. În al doilea rând, aici nu este vorba despre disponibilitatea mea, ci despre prevederile care sunt stabilite pentru președintele Senatului,” a precizat Ciucă.

Întrebat dacă există discuții cu președintele Iohannis privind o eventuală funcție la nivel european în această toamnă, liderul PNL a răspuns că nu a abordat acest subiect cu șeful statului. „Ca atare, nu pot să vă răspund la această întrebare,” a adăugat el.

FOTO: Inquam Photos / Alexandru Busca

Mihai Tudose refuză postul de comisar european. Opțiunile Guvernului

Într-un context similar, premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit că Mihai Tudose, europarlamentar PSD, a refuzat propunerea de a deveni comisar european. Tudose a invocat dorința de a rămâne activ în politică, o cerință pe care funcția de comisar european nu o permite.

„Am discutat cu Mihai Tudose despre postul de comisar european și a decis să refuze această oportunitate. Vrea să rămână alături de echipa sa politică, deoarece funcția de comisar impune retragerea din politică,” a explicat Ciolacu.

Premierul a menționat că Victor Negrescu rămâne o opțiune viabilă pentru funcția de comisar. „Este una dintre opțiuni,” a confirmat Ciolacu, subliniind că urmează discuții cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru finalizarea propunerilor.

Ursula von der Leyen, recent reconfirmată pentru al doilea mandat ca președintă a Comisiei Europene, a cerut țărilor membre să propună câte doi candidați, un bărbat și o femeie, pentru postul de comisar european. Termenul limită pentru aceste propuneri este 30 august, iar procesul de selecție va include interviuri cu candidații la jumătatea lunii august, urmate de audieri în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Cine este Victor Negrescu?

Victor Negrescu, considerat prima opțiune a guvernului pentru funcția de comisar european, este vicepreședinte al PSD și al social-democraților europeni (PES). El a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European, fiind singurul român care ocupă această poziție.

Negrescu a intrat în Parlamentul European în 2020, după Brexit, și a avut o carieră diversificată, incluzând activitatea jurnalistică și implicarea în organizații de tineret.

Negrescu și-a început cariera universitară în anul 2009 la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, pentru a se alătura din 2012 Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. De asemenea, a fost prorector al SNSPA, în anul 2019.

Victor Negrescu a mai lucrat la început de carieră în calitate de consilier la Parlamentul României, Parlamentul European și Ministerul Energiei. Înainte de a fi ales în Parlamentul European, a făcut din echipa de management din România a uneia din cele mai puternice companii de outsourcing la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel