Data actualizării:
Data publicării:

De la 500 la 400 lei. Nicolae Ciucă a insistat să fie mai ieftin: Guvernul plafonează prețul la lemnele de foc. O decizie așteptată de milioane de români / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat plafonarea prețului la lemnele de foc.

Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, care a menţionat că această măsură este aşteptată de milioane de români.

"Astăzi Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. Este o decizie aşteptată de peste trei milioane de oameni. De fapt, sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc", a afirmat premierul, la începutul şedinţei Cabinetului.

De altfel, precizăm că pe proiectul de OUG, plafonul era de 500 de lei. Premierul a insistat ca metrul cub de lemne să fie mai ieftin, adică la 400 lei. 

Potrivit acestuia, toţi românii trebuie să treacă cu bine iarna care vine.

"În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 lei la peleţi. Preţurile includ TVA. (...) Este o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm astăzi în Guvern, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine", a adăugat prim-ministrul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este nevoie de această măsură de protecţie pentru cetăţeni, la fel ca în cazul energiei electrice şi gazelor naturale.

"Pe piaţa lemnului de foc, în urma evoluţiilor din piaţa internaţională, se văd, se resimt efectele creşterilor de preţ, motiv pentru care, la fel ca la energia electrică şi la fel ca la gazele naturale, este nevoie de o măsură de protecţie pentru cetăţeni. Ceea ce propunem astăzi este o plafonare a preţului la lemnul de foc şi derivatele din lemnul de foc, respectiv pentru două produse care se folosesc pentru încălzirea locuinţelor", a explicat ministrul, conform Agerpres. 

Aderarea României la Schengen, dezbătută în Parlamentul European. Zi istorică

 

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a spus că, pe 5 octombrie, Parlamentul European va dezbate în plen o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Votul, însă, va avea loc în al doilea plen al Parlamentului din octombrie, programat între 17 și 20.

„Datorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a Delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputati), și S&D (PSD, 9 eurodeputati), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg a Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Urgentarea procedurilor privind aderarea la Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a plenului de președinta P.E., Roberta Metsola, în urma deciziei Conferinței Președinților. Motorul acestei decizii sunt EPP, cel mai mare grup politic (181 de deputați) și S&D (145 de deputați), dar avem și susținerea celorlalte două grupuri politice pro-europene. A existat o tentativă ca dezbaterea și rezoluția să se refere doar la Croația, având în vedere că România și Bulgaria au obținut deja în plen Rezoluții de susținere. EPP și S&D au reușit, însă, să-și impună punctul de vedere, împotriva opoziției grupurilor suveraniste, așadar dezbaterea va avea loc miercuri la prânz, iar votul va avea loc în al doilea plen din octombrie, programat între 17 și 20”, se precizează într-un mesaj publicat de europarlamentarul român Rareș Bogdan pe Facebook (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel