Data publicării:

Nicolae Bănicioiu, achitat de ÎCCJ în dosarul de luare de mită: Fapta nu există

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Nicolae Bănicioiu, fost ministrul al Sănătății, și complicea sa, Cătălina Furtună, au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care erau trimiși în judecată pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

Citește și: Victor Ponta, prima reacție după ce a fost achitat definitiv de ÎCCJ. ”Am fost tot timpul nevinovat. Dosarul penal a avut scopul de a mă îndepărta din funcție”

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi primit aproape 800.000 de euro mită de la oameni de afaceri, în legătură cu numirea unor manageri de spital și derularea unor contracte din bani publici.

Potrivit deciziei instanței, care nu este definitivă, Nicolae Bănicioiu a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, pe motiv că fapta nu există.

De asemenea, în cazul infracțiunii de trafic de influență, instanța a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Bănicioiu, ca urmare de prescrierii faptei.

Judecătorii au decis confiscarea de la fostul ministru a sumelor de 895.127 lei (dividende aferente anului 2013, primite de la SC Hemos Med SRL) și 396.994 lei (dividende primite de la SC Disan Ortomed SRL). Acești bani ar fi fost încasați de Bănicioiu în schimbul traficării influenței, în intervalul 26 februarie 2014 - 27 octombrie 2014. În același dosar, a fost achitat și o complice a fostului ministru, Cătălina Alexandra Furtună.

Unul dintre judecătorii din complet, opinie separată

A existat și o opinie separată a unui judecător din completul de trei magistrați, care consideră că Nicolae Bănicioiu și Cătălina Alexandra Furtună trebuiau condamnați pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

În timpul desfășurării procesului, magistrați au decis scoaterea de la dosar a unor probe neconforme cu referire la Cătălina Alexandra Furtună, respectiv ordonanțele prin care a fost autorizată folosirea unor colaboratori cu identitate protejată, dar și a interceptărilor.

Bănicioiu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2021 pentru luare de mită și trafic de influență, iar Cătălina Alexandra Furtună, pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la luare de mită.

Ce spune DNA în cazul lui Bănicioiu

Potrivit DNA, în perioada 21 decembrie 2012 - 7 aprilie 2015, când era ministru al Tineretului și Sporturilor, Nicolae Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) și ulterior ar fi primit în numerar de la unul dintre cei doi suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute.

În schimb, spun anchetatorii, Bănicioiu ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului Sănătății de la acea vreme, astfel încât să-l determine pe acesta să mențină sau să nu revoce din funcție manageri de la cinci spitale publice/institute din Capitală și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile, sau numirea pe funcția de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.

Procurorii arată că Bănicioiu ar fi fost ajutat la comiterea infracțiunii de trafic de influență de Cătălina Alexandra Furtună, prin dobândirea de către aceasta a calității de asociat în cele două societăți comerciale, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era Nicolae Bănicioiu, dar și prin semnarea de către aceasta a unui număr de două dispoziții de plată prin casierie care atestau în mod nereal că inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, deși suma de bani s-a primit în numerar de Bănicioiu de la unul dintre cei doi martori și prin asigurarea legăturii fostului ministru cu firmele în care avea interese financiare.

Totodată, precizează anchetatorii, în perioada în care ocupa funcția de ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul Cătălinei Furtună, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2014.

Conform DNA, foloasele materiale ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea sau neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu în calitate de ministru al Sănătății, acte reprezentate de menținerea în funcția de manager/ prelungire interimat/ nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/ institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile, sau numirea pe funcția de manager la aceste spitale publice/ institute a unor persoane apropiate celor doi, dar și aprobarea alocării de finanțare spitalelor publice/ institutelor aflate în subordinea Ministerului Sănătății pentru efectuarea de achiziții aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le câștigaseră sau intenționau să le câștige.

Ulterior, în anul 2018, complicea lui Bănicioiu a încasat de la una dintre firmele oamenilor de afaceri suma de 806.447 lei, reprezentând dividende aferente anului 2015, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel