Nici talk, nici show - democrația pseudodezbaterilor televizate. Bulai, despre emisiunile de altădată: "Exista un anumit gen de elită"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Erau emisiunile din trecut mai reușite și mai educative decât cele de astăzi?

În episodul 36 al sezonului 3 din podcastul "Avangarda", fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, a făcut o comparație, împreună cu sociologul Alfred Bulai, între ce se dădea înainte de '90 la televizor și ce vedem astăzi în grila de programe. 

I.V.: Doar o vorbă să-ți mai spun. Mai era celebra Serată muzicală TV, a lui Iosif Sava, la TVR.

A.B.: Da. Erau, sigur, poate din alte timpuri, că evident erau alte timpuri, dar erau emisiuni în care exista un anumit gen de elită care prezintă și un anumit gen de dezbatere. Acum dacă te uiți la „Noră pentru mamă” sau „Mamă pentru mireasă” sau nu știu, din astea, care au 80% din public, și pseudodezbateri, pentru că de fapt la televizor, în general, asistăm la niște talk-show-uri care nu sunt niște talk, nici show, adică în realitate, în momentul în care vorbești două minute, nu ai cum să spui mare lucru.

I.V.: Ce credeți că vine după podcast ca formă de dialog între oameni și mesaje publice? Ce o să vină, acum asta e moda?

A.B.: Lumea e nevorbită, dar pe de altă parte, ia și partea pozitivă, pentru că există democrația și democratizarea, dacă vrei, a discursului public. Dacă te uiți la televiziuni, că de aici vin, din spațiul televiziv, mi-aduc aminte de emisiunile de la TVR și de la primul post care a fost spectaculos, a fost și Tele 7 ABC, dar mai ales PRO TV, erau, nu? Cuvântul care zidește, nu?

I.V.: Vartan Arachelian o realiza.

A.B.: Pruteanu, care făcea un gen de emisiune...

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel