Nichita Stănescu i-a spus lui Mitică Popescu: „Sărutmâna, Împărate!”. Leopoldina Bălănuță traducea din română în română. Ultimul interviu
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Foto: Facebook Mitică Popescu/ D'ale lu' Mitică
Foto: Facebook Mitică Popescu/ D'ale lu' Mitică
Mitică Popescu poveștește în ultimul său interviu, acordat fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, cum l-a abordat Nichita Stănescu, la o recepție unde era alături de Leopoldina Bălănuță. 

”Ați format alături de o mare actriță, Leopoldina Bălănuță, un cuplu admirat de români de-a lungul deceniilor pe ecrane, în teatru. Cum a mers această poveste, l-a întrebat Ionuț Vulpescu pe regretatul actor?

Mitică Popescu: Foarte bine, pentru că fiecare avea drumul său, nu a depins unul de altul.  

Ionuț Vulpescu: Doi mari actori, fiecare pe picioarele lui.

M.P:Nu am fost în situația în care să spun: „Știți, nu aveți un rol și pentru doamna...” S-a întâmplat ca un actor mare, când se făceau programele de Revelion, să-l întrebe pe regizorul Cornel Todea: „Pentru doamna Janina nu aveți...”. I-a spus: „Maestre, eu nu v-am invitat la cocktail!”.  Despre asta e vorba.

I.V: Vorbeam în mașină, venind spre studio, și ați invocat sărbătorirea lui Eminescu, nașterii lui, când doamna Leopoldina Bălănuță a recitat extraordinar din Eminescu, fiind un mare recitator al său, așa cum puțini au făcut-o.

M.P: Era o pasiune a ei. Poezia lui Nichita Stănescu, care e puțin mai greu de recitat... Îmi amintesc că a avut un recital la Ateneu, cu Madrigalul. După spectacol ne-am dus că era ziua lui Andrei Blaier, și a mea, de naștere. Și ne-am întâlnit cu Nichita Stănescu, care era și el invitat. A venit la noi, mie mi-a spus: „Sărutmâna, Împărate!”, că așa mi se spunea, Împăratul, în „Lumini și umbre” și lui Poldi: „Doamnă, cum ați îndrăznit să recitați versurile mele?” Ea era foarte timidă. Și eu am fost puternic pe scenă, dar în viață... „Păi...” „Dați-mi voie, sunteți singura personalitate care știți să traduceți din română în română!”

I.V:Nichita Stănescu, către Leopoldina Bălănuță.

M.P:Compliment mai mare, nu știu...

I.V:Venind de la Nichita... Vorbeam de turneele acelea extraordinare, pe care și împreună cu regretatul Iosif Sava le făcea prin țară, și care aveau un rol esențial de educație și instrucție.

M.P:Erau concerte simfonice, cu Madrigalul.

I.V:Era invitată constant la Serata Muzicală TV, pe care Iosif Sava a făcut-o la postul public de televiziune. Apropo de roluri secundare, și de importanța lor: Iosif Sava nu a făcut niciodată Serata Muzicală TV pe canalul 1, ci pe canalul 2, TVR 2. Și cu toate acestea, rămâne, sigur, cea mai importantă emisiune de cultură și de popularizare a culturii pe care a avut-o vreodată Televiziunea Română.

M.P:Da!

E greu să faci pe prostul, dar odihnitor

I.V:Ce vă lipsește cel mai mult din acei ani în care doamna Bălănuță a fost jumătatea dvs.? Cel mai mult?

M.P:Ce se întâmplă azi în țară. Adică îmi lipsește timpul acela.

I.V:Am înțeles... contează fiecare secundă pe care o trăim! Ați spus ceva mai devreme, că ați fost puternic pe scenă, dar nu în viață.

M.P:Am fost mai timid și, cum să spun, mi-a plăcut liniștea. Și e puțin greu în viață să faci pe prostul atunci când nu ești. Dar e odihnitor.

E viața la zi, nu sunt scenarii

I.V:Spațiul românesc e foarte complicat... Cum a apărut conceptul emisiunii D`ale lui Mitică, emisiune pe care o realizați la postul public de televiziune?

M.P:Această emisiune era o emisiune de lămurit niște scrisori. Adică aceste scrisori erau comentate de realizatorul emisiunii. Au avut ideea aceasta și au venit la mine și mi-au propus: „Hai să facem o emisiune...” Eu le-am spus că încercăm, și dacă nu e în regulă, renunțăm. Au fost de acord. „De acord cu dvs.” Și în decembrie serbăm 23 de ani!

I.V:De 23 de ani realizați această emisiune! Care este secretul succesului? Că să reziști 23 de ani nu e deloc simplu.

M.P:În primul rând, tot ce se întâmplă e actual. Nu sunt scenarii, sunt întâmplări reale.

I.V: Viața însăși.

M.P: Viața la zi!

I.V: Oamenii se regăsesc în acele exemple. Aceasta ar fi explicația. Și e și foarte populară emisiunea, e și pe canalul public.

M.P:Și textele sunt civilizate.

I.V:Și vocea dvs. e specială!

M.P:Mai sunt și lucruri, dacă vrei să înțelegi sau dacă poți, bine, dacă nu...

I.V:Deci era obligatoriu să colaborați cu TVR-ul de la înființare și până la...

M.P:Da, și se muncea mai mult. De exemplu, am făcut Revelioane. Se începea lucrul la Revelioane prin octombrie. Acum se începe lucrul cu două zile înainte. „Aoleu, să facem!” Se lucra mult în televiziune teatru, ceea ce nu se mai face.

I.V:Emisiuni de cultură. Serata Muzicală!

M.P:Și cronică teatrală. Și de artă plastică.Cinematecă! Teatru! Chiar și sport! Era Vornicu, pe vremea lui Vornicu. A fost și premiat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel