NFT, cuvântul anului 2021 în dicţionarul Collins
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
NFT a fost ales cuvântul anului 2021 în dicţionarul Collins, care a anunţat şi topul cuvintelor folosite în 2021. 

Un jeton nefungibil (NFT) este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc. 

NFT îi urmează, astfel, lui "lockdown", care a fost cuvântul anului 2020. Muzicianul Grimes şi-a vândut colecţia de artă digitală pentru aproape 6 milioane de dolari, în timp ce fotografia originală din spatele meme-ului Disaster Girl din 2005 s-a vândut cu 473.000 de dolari. 

Iată celelalte cuvinte din TOP:  

1. NFT 

2. Cheugy - ceva care nu mai este la modă 

3. Crypto - prescurtare pentru criptomonede. 

4. double-vaxxed - în traducere, persoană care a primit două doze de vaccin împotriva COVID-19. 

5. Hybrid-working - muncă în regim hibrid, o parte din program de acasă, o parte la birou. 

6. Metavers - un cuvânt care are legătură cu noua denumire a companiei Facebook, META. O versiune de internet care încorporează cele trei dimensiuni virtuale. 

7. Neopronume - pronume inventat pentru a evita distincţia între genuri. 

8. Pingdemie - notificarea la scară largă a unor persoane prin intermediul unei aplicaţii de urmărire. 

9. Regencycore - stil vestimentar inspirat de hainele purtate de regalităţi în perioada 1811-1820. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de The Guardian (@guardian)

Codul sursă original al internetului, vândut sub formă de NFT 

Un NFT cu codul sursă al World Wide Web (WWW, n.r.) scris de inventatorul Tim Berners-Lee s-a vândut pentru 5,4 milioane dolari la casa de licitații Sotheby's, a transmis instituția miercuri, potrivit The Guardian.

Un jeton nefungibil (NFT) este un fel de activ din domeniul monedelor virtuale care înregistrează deținerea obiectelor digitale, devenind recent ultima modă în lume creativă. Astfel, tot felul de NFT-uri pentru creații de artă, muzică sau meme de pe internet au ajuns să se vândă cu milioane de dolari.

NFT-ul cu codul sursă al Internetului vândut miercuri a fost creat de cercetătorul englez Berners-Lee în 2021 și oferă proprietate asupra unor diverse obiecte digitale de când a inventat World Wide Web, în 1989. Prețul a fost de 5.434.500 dolari, iar jumătate dintre licitanți au fost noi în ecosistemul Sotheby's.

Aceste NFT-uri sunt considerate valoroase fiindcă pot fi deținute de o singură persoană, iar cel creat de Berners-Lee este atât de scump tocmai pentru că poartă semnătura sa. „Simbolismul, istoria, faptul că vine de la creator sunt factori care determină valoarea. Sunt foarte mulți oameni care colectează astfel de lucruri pentru aceste motive”, a spus conducătorul departamentului de cultură populară din cadrul Sotheby's. VEZI CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel