Neuropatia diabetică: Amorțirea mâinilor sau picioarelor, semnul unei boli grave
Neuropatia diabetică este o complicație cronică a diabetului zaharat ce are ca principal factor de risc dezechilibrul metabolic. În România, 67% dintre persoanele cu diabet se confruntă cu neuropatie diabetică. Neuropatia periferică este cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică și se manifestă la nivelul picioarelor și a mâinilor prin senzație de amorțeală, furnicături, pierderea sensibilității și dureri. Alte forme mai sunt neuropatia autonomă (afectează nervii organelor interne), neuropatie proximală (afectează nervii din zona coapselor, șoldurilor, feselor și umerilor) și neuropatie focală (afectează unul singur sau un grup de nervi al ochilor, mușchilor faciali, urechilor, pelvisului, pieptului sau abdomenului).
În absența tratamentului adecvat, cea mai severă și totodată cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat reprezintă un risc pentru sănătatea și calitatea vieții persoanei afectate. Numai printr-un diagnostic timpuriu și un tratament permanent și personalizat, administrat sub îndrumarea medicului specialist, persoana cu neuropatie diabetică poate beneficia de o calitate a vieții cât mai bună. Dacă neuropatia diabetică este ținută sub control, adică este depistată la timp și tratată corespunzător, productivitatea persoanelor cu diabet nu ar mai fi atât de afectată și riscurile complicațiilor severe (cum este piciorul diabetic) ar fi mult diminuate.
Întrucât neuropatia diabetică nu este curabilă, tratamentul joacă un rol important în stoparea sau încetinirea progresului afecțiunii, ameliorarea simptomele și reducerea risculului de picior diabetic. Un bun management al neuropatiei diabetice constă în menținerea valorii glicemiei în parametri normali prin adoptarea unui stil de viață sănătos și, în funcție de severitatea complicației, administrarea unui tratament pe bază de medicamente care au efect asupra cauzei.
Jumătate dintre pacienți nu știu că au boala
„Rezultatul cercetării Detectarea neuropatiei nediagnosticate și stabilirea impactului asupra calității vieții pacienților cu diabet zaharat: studiu asupra 25.000 pacienți cu diabet zaharat în România a demonstrat că mai mult de jumătate dintre pacienții cu diabet din țara noastră nu sunt conștienți că ar putea avea neuropatie diabetică. De aceea este foarte important ca, odată pus diagnosticul de diabet zaharat, pacientul trebuie să fie supus preventiv unor investigații pentru neuropatie diabetică. În funcție de tipul de neuropatie identificat, specialistul va prescrie în mod cronic, tratamentul corespunzător. Acest pas este unul foarte important în managementul neuropatiei diabetice. Dacă se va opta pentru un tratament medicamentos, urmărirea sa se va face numai sub stricta observație a medicului curant. Tot acesta va fi și cel care va prescrie tratamentul", a explicat conf. univ. dr. Ioan A. Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.
Pentru că formele de neuropatie diabetică sunt diferite, tratamentul trebuie să fie cronic și personalizat, în funcție de tipul de neuropatie diabetică de care suferă persoana afectată, iar medicul va urmări cu atenție evoluția pacientului.
Risc pentru viața diabeticului
În absența unui tratament adecvat, a unei alimentații corespunzătoare, echilibrate din punct de vedere caloric, și a unui control periodic, neuropatia diabetică devine un risc pentru viața persoanei în cauză prin complicațiile pe care le poate declanșa. Cel mai adesea neuropatia diabetică se manifestă la nivelul membrelor inferioare, prin deteriorarea fibrelor nervoase până în punctul în care pacientul își pierde sensibilitatea periferică. În aceste condiții, depistarea la timp a unor răni sau a unor infecții instalate la nivelul membrelor inferioare este îngreunată crescând îngrijorător riscul ulcerațiilor sau chiar al amputațiilor.
Deși hiperglicemia este principalul factor de risc pentru neuropatie diabetică, vârsta, hipertensiunea, fumatul și dislipidemia pot contribui și ele la instalarea acestei complicații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News