Data actualizării:
Data publicării:

Nehammer s-a prăbușit în încredere în Austria

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
80% dintre cei chestionați în indicele de încredere APA/OGM nu au încredere în președintele Consiliului Național, Wolfgang Sobotka, și 62% dintre austrieci nu au încredere în cancelarul Karl Nehammer.

80% dintre cei chestionați în indicele de încredere APA/OGM (1.000 de interviuri online) nu au încredere în președintele Consiliului Național, Wolfgang Sobotka (ÖVP), iar 62% nu au încredere în cancelarul Nehammer (ÖVP), conform diepresse.

Președintele federal Alexander Van der Bellen este încă în top cu un scor de încredere (diferența dintre rezultatele la întrebările „ai încredere?” și „nu ai încredere în el/ea?”) de 17, deși a pierdut trei puncte comparativ cu septembrie. În decembrie, această valoare este pozitivă doar pentru Johannes Rauch (Verzii), Martin Kocher (ÖVP), Doris Bures (SPÖ) și Alma Zadic (Verzii).

Nehammer a fost nevoit să accepte o scădere a încrederii alegătorilor față de luna septembrie, cu o pierdere de 12 puncte, ceea ce înseamnă că încrederea generală a scăzut la minus 32, ceea ce este un minim pentru un cancelar în funcție. Colegul de partid Sobotka a scăzut și mai mult (minus 13 puncte), de la minus 53 la minus 66.

Liderul SPÖ, Andreas Babler, a pierdut, de asemenea, cinci puncte din septembrie și are un scor de încredere de minus 23. Werner Kogler și Beate Meinl-Reisinger rămân destul de stabili la minus 19, respectiv minus 4.

Șeful FPÖ, Herbert Kickl, a înregistrat patru puncte de încredere, dar de la minus 45 la minus 41. El beneficiază în primul rând de creșterea în continuare a proporției de alegători FPÖ, a declarat șeful OGM Wolfgang Bachmayer. Comparativ cu noiembrie a anului precedent, Kickl (plus 12) și Rauch (plus 16) au câștigat cel mai mult, dar al doilea a trecut de la o valoare de pornire semnificativ mai mare la o valoare de încredere de cinci.

De anul precedent, Nehammer a pierdut în total 21 de puncte de încredere, Van der Bellen și Zadic câte 10 fiecare, deși în acest caz ministrul verde și președintele au pierdut și ei un nivel semnificativ mai ridicat. Sondajul pentru indicele de încredere a avut loc în perioada 4-6 decembrie 2023. (APA)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel