Data actualizării:
Data publicării:

Negrescu, despre pensiile speciale: "Noi trebuie să înghiţim! Asta este România specialilor, România care trăieşte într-o altă realitate economică faţă de ceilalţi!"

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Expertul economic Adrian Negrescu spune că toate aceste creşteri de preţuri şi de impozite sunt rezultatul "oalelor sparte" de pe urma unor legi "făcute foarte prost".

În urmă cu o lună, Curtea Constituțională a retrimis în Parlament legea pensiilor speciale, după ce judecătorii constituționali au constatat că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale. Decizia referitoare la pensiile magistraților a fost luată în unanimitate, au declarat pentru G4Media.ro surse din CCR. Curtea a lăsat, astfel, deschisă posibilitatea supraimpozitării pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților, cu condiția să nu se ajungă la o diminuare substanțială a pensiilor și să nu fie discriminatorie, adică supraimpozitarea să se aplice tuturor. Faptul că legea nu a fost declarată neconstituțională în ansamblu permite aplicarea ei în ce privește categoriile de bugetari (polițiști, militari, diplomați etc) în cazul cărora nu au fost declarate articole neconstituționale.

Adrian Negrescu a venit cu mai multe comentarii, în direct, la "Cheia Zilei" de la România TV.

"Austeritatea este percepută doar în mediul privat. În mediul public nu există austeritate, dimpotrivă, salariile cresc. Eh, asta este diferenţa dintre protejaţi, dintre cei care se cred deasupra legii şi noi, ceilalţi muritori, care trebuie să înghiţim creşteri de taxe, creşteri de preţuri, creşteri de orice numai pentru a acoperi oalele sparte ale unor politicieni şi ale unor legi făcute foarte prost. Dacă vedem acum 43 de miliarde gaură bugetară, ar trebui să fie 60 de miliarde, conform estimărilor bugetare, dar vor fi vreo 80 şi ceva de miliarde. Asta înseamnă că trebuie să înmulţiţi calculele astea cu doi. Mai mult decât atât, gândiţi-vă că din 2019 până-n prezent noi am împrumutat 80 de miliarde de euro " a spus expertul Negrescu.

Niels Schnecker: Eu nici măcar nu înţeleg cum Doamne pot să se vorbească despre drepturi salariale. Eu mă gândesc că fac parte tot din genul ăla de sporuri gen spor de calculator, spor de antenă, probabil şi spor de periculozitate pentru că în sală intră şi infractori.

Adrian Negrescu: A mai zis cineva de legea aia a salarizării în sectorul bugetar care trebuia făcută de o grămadă de vreme şi care trebuia să repună pe nişte pante cât de cât normale salariile din sectorul public? Noi le plătim salariile până la urmă! Inclusiv magistraţilor! Iar aceşti oameni au ajuns să aibă pensii de 10.000 de euro pe lună pensie medie. Asta este România specialilor, România care trăieşte într-o altă realitate economică faţă de noi ceilalţi!

Reamintim că primele pensii speciale au fost introduse în anul 1997 în timpul mandatului de premier al lui Victor Ciorbea. Inițiator a fost ministrul justiției Valeriu Stoica. Primii care au primit pensii de serviciu au fost magistrații, printr-un proiect de lege adoptat de Parlament în 1997. 

Proiect de lege pentru eliminarea cotei de impozit pe dividende la fondurile de pensii

Mai mulţi deputați din Partidul Național Liberal (PNL) au propus în Parlament un proiect legislativ care vizează eliminarea cotei de impozit pe dividende aplicată fondurilor de pensii administrate privat și fondurilor de pensii facultative. Potrivit acestui proiect, care aduce modificări articolului 43 alineatul 5 din Codul Fiscal, care stabilește o cotă de impozitare de 8% pentru dividende, "dispozițiile prezentului articol nu vor fi aplicate în cazul dividendelor plătite de către persoane juridice române fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative și organismelor de plasament colectiv fără personalitate juridică, constituite conform legislației în vigoare în acest domeniu".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel