Neanderthalianul, consumator de cereale și plante medicinale
Dacă ați avut vreodată impresia că strămoșii noștri din Neanderthal consumau doar carne, un studiu publicat în revista Naturwissenschaften contrazice acest mit.
[caption id="attachment_211253" align="alignleft" width="139"] Sursă foto: www.britannica.com[/caption]O echipă internațională de cercetători a lucrat pe fosilele descoperite în peștera El Sidron, același loc unde de-a lungul timpului s-au descoperit oase de la 13 indivizi diferiți. Mai exact, a fost studiat tartrul de pe dinții a cinci rămășițe de neanderthalieni, precum și alimentele descoperite în acel depozit.
Nouă din zece dinți analizați prezentau urme de amidon, care se presupune că provine din cereale, relatează Mediafax. Acest fapt demonstrează că deși omul de Neanderthal era considerat carnivor, nu ezita să exploateze și plantele.
Cercetătorii au rămas surprinși când pe dintele unei femei au descoperit compuși chimici care se regăsesc în mușețel și coada-șoricelului, necesari pentru tratarea rănilor.
Stephen Buckley, coautor al studiului şi specialist în chimie arheologică la Universitatea York a declarat că "Dovada faptului că acei indivizi mâncau plante amare şi lipsite de valori nutritive, precum muşeţel şi coada-şoricelului, reprezintă o mare surpriză. Am aflat deja că omul de Neanderthal ştia că acele plante erau amare şi este deci probabil ca ei să le fi mestecat în alte scopuri decât pentru gustul lor ".
Colega sa Karen Hardy, arheolog la Universitatea din Barcelona consideră că: "Oamenii de Neanderthal care trăiau în peştera El Sidron aveau cunoştinţe avansate despre mediul lor natural, care includeau capacitatea de a selecţiona şi utiliza anumite plante pentru calităţile lor nutritive şi de a se trata împotriva unor răni sau boli".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News