Nazare: Guvernul Cîțu are toate șansele să rateze ținta de investiții pentru anul în curs
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe demis de președintele PNL, consideră că "Guvernul Cîțu are toate șansele să rateze ținta de investiții pentru anul în curs".
"O simplă analiză asupra situației investițiilor în 2021 contrazice declarațiile triumfaliste ale premierului.", a scris Nazare (PNL) pe Facebook. În continuare, el a afirmat că "Guvernul Cîțu are toate șansele să rateze ținta de investiții pentru anul în curs, pe fondul instabilitatii politice, valului 4 și dinamicii prețurilor în energie."
"Ținta de investiții pentru 2021 era de 61.9 mld, ajustată 69.7 mld la rectificare. Septembrie 2021 reprezintă 48,8% din total an rectificat, în timp ce în septembrie 2020 a fost 56%. În execuția aferentă lunii august, investițiile ajunseseră la 30.2 mld, iar în proiecția pentru septembrie am avea 3.5-4 mld, cumulat la 9 luni aproximativ 34 mld, ceea ce înseamnă un rest de 35.7 mld pentru ultimele trei luni, deci o medie de 11.9 mld pe lună. Media ultimelor 8 luni a fost de 3.75 mld.
Pentru egala macar țintă de investiții pentru 2020, ar trebui ca lunar să ajungem la un 6.3 mld în ultimele trei luni ale anului. În actualul context este o provocare și egalarea țintei de investiții pentru 2020, respectiv 53 mld, fără să vorbim de cea stabilită prin ultima rectificare de 69.7 mld.", a mai scris Nazare.
"O alertă suplimentară pentru ratarea țintei ar fi decelerarea cheltuielilor de capital pentru luna septembrie 2021, de urmarit la publicarea execuției pe septembrie, la 25 octombrie a.c.", a avertizat, în încheiere, Alexandru Nazare.
VEZI ȘI: Alexandru Nazare: România a ratat încă un termen limită pentru raportul semestrial de deficit excesiv
„Mâine expiră termenul până la care România s-a angajat să prezinte primul raport semestrial în cadrul procedurii de deficit excesiv, care să evidențieze măsurile luate pentru încadrarea în țintele anuale asumate de reducere a deficitului bugetar. Raportul în cauza este îndeosebi relevant pentru negocierile asupra bugetului de stat pentru 2022, pentru că ar trebui să prezinte și strategia de consolidare fiscală.
După cum precizează recomandarea Consiliului, câștigurile excepționale ar fi trebuit redirecționate pentru reducerea semnificativă a deficitului în 2021. Având în vedere resursele suplimentare dedicate combaterii valului 4, al compensărilor anunțate în zona de energie, reducerea suplimentară a deficitului în 2021 ar fi creat spațiu fiscal suplimentar astfel încât efortul de încadrare în ținta pentru 2022 (6.2% esa, 5.8% cash) să fie mai ușor de suportat, având în vedere consecințele modificărilor din scenariul de bază privind parametrii crescuți de creștere a inflației. În această lumină. ecuația bugetului pentru 2022 este cu atât mai complicată”, a scris Alexandru Nazare zilele trecute. (Știrea, AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News